Forslag fra stortingsrepresentantene Carl I. Hagen, Siv Jensen og Jan Simonsen om å be Regjeringen skjerpe håndteringen av menneskesmugling

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Menneskesmugling øker i omfang og også Norge opplever stadige forsøk på smugling av mennesker inn i landet. Senest i midten av desember 1999 ble 11 personer pågrepet i en container etter å ha blitt smug­let til Norge fra Danmark.

I dag er det slik at det er smugleren som kan straffedømmes for sine gjerninger, mens de som smugles inn går fri. Det er også slik at de som forsøkes smug­let inn ikke automatisk returneres til det land de kom fra. Norsk lovgivning og praksis bør endres slik at personer som forsøkes smuglet inn i landet automatisk sendes tilbake til det land de kom fra, og det bør innføres adgang til å straffedømme personer som frivillig lar seg smugle til Norge i den hensikt å skjule seg som illegal innvandrer. Videre er det nødvendig å styrke frekvensen av stikkprøvekontroller langs grensen, slik at forsøk på menneskesmugling i større grad kan avsløres på grensen. Et strengt og konsekvent handlingsmønster fra norske myndigheter vil i seg selv være forebyggende.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

I

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om lovendringer som medfører:

  • automatisk tilbakesendelse av mennesker som blir tatt i forsøk på å bli smuglet inn i Norge og

  • innføring av straffebestemmelser for personer som frivillig lar seg smugle til Norge og oppholder seg her som illegale innvandrere.

II

Stortinget ber Regjeringen gjennomføre tiltak for å styrke frekvensen av stikkprøvekontroller langs grensen.

26. januar 2000