Forslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen, Per Roar Bredvold, Ulf Erik Knudsen, Lodve Solholm, Øyvind Korsberg, Inga Kvalbukt, Ivar Kristiansen, Jan Sahl og Steinar Bastesen om rett til reduksjon i lisensavgiften for de som ikke kan ta inn signaler for å se NRK2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Minst 260 000 lisensbetalere kan ikke se NRK2 på grunn av at sendernettet ikke er fullt utbygget. Det er spesielt i distrikts-Norge at dekningen er dårlig. I Oslo er det 100 pst. dekning, mens det i Nordland kun er 66 pst. av befolkningen som gjennom mottak av signaler, kabelanlegg og parabolanlegg kan se NRK2s programmer. Selv om 14 pst. av Norges befolkning er avskåret fra å se NRK2s programmer må de betale lisensavgiften fullt ut. Dette oppfattes selvfølgelig urimelig av lisensbetaleren, noe som har ført til at enkeltpersoner har startet aksjoner der deler av lisensavgiften holdes tilbake.

Et stort antall forbrukerkontor har uttalt seg negativ til at lisensbetalerne skal tvinges til å betale for et produkt de ikke får.

Når NRK i tillegg har flyttet populærprogram som sportssendinger, mandagsfilmen, debattprogrammer og språkundervisning fra NRK1 til NRK2, samtidig som NRK satser på NRK2 som filmkanalen virker dette spesielt urettferdig på lisensbetalerne.

Kringkastingsavgiften er en avgift som er pålagt alle som har fjernsynsapparater, og er NRKs inntektskilde. Den opprinnelige lisensavgiften, knyttet til en tillatelse til å motta NRK-signaler, og med pant i mottakerutstyr, kan ikke forsvares i dagens system. Det er denne avgiften som skal dekke kostnadene med administrasjon og produksjon av programmer. Når en bruker kringkastingsavgiften til administrasjon, og til produksjon av programmer til NRK2, vil dette føre til at tilbudet og kvaliteten på programmene på NRK1 blir redusert. Dette vil føre til at programtilbudet til de som kun får inn NRK1 blir dårligere. I praksis fører dagens ordning til at de som kun tar inn NRK1 må betale en høyere lisensavgift for et dårligere tilbud.

Det er mulig for en del av de som ikke tar inn NRK2 via sin antenne å kjøpe seg parabolantenne og derved kunne se NRK2. Fordi sendingene via satellitt er kodet, må de det gjelder kjøpe parabolkort. Her oppstår den urimeligheten at en må både kjøpe parabolkort og betale lisensavgift for å kunne ta inn NRK2. Dette kommer i tillegg til kostnadene ved kjøp av parabolantennen.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige forslag for Stortinget slik at NRKs lisensavgift differensieres ut fra mulighetene for mottager til å motta NRK1 og NRK2 over det ordinære sendernettet.

29. februar 2000