Forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om gentesting av alle ulvefamilier/ -grupper i Norge

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:51 (1999-2000)
  • Dato: 08.03.2000
  • Sidetall: 1

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Siden Rovdyrmeldingen ble vedtatt i Stortinget har ulvebestanden eksplodert i Norge. Fra å være utryddet i 1994, hevdes det nå at 70 pst. av den skandinaviske ulvestammen oppholder seg i Norge. Dette er en dramatisk utvikling og det må ha skjedd noe som ikke kan forklares med vanlig formering.

Det har lenge versert rykter om at det har vært utsatt ulvehybrider i Norge. Gentesting av en ulvefamilie viser at ungene er ulvehybrider og de er besluttet avlivet. Så fremmes det påstand om at den ville ulvetispa har parret seg med en hund, noe som ikke er sannsynliggjort. Det vi har erfart er at ville ulver spiser hunder når disse møtes i naturen. Dette har vi sett flere eksempler på, så at ei vill ulvetispe har parret seg med en tam hund, i stedet for å spise den, er usannsynlig. Det er vel nærmere å tro at ulvetispa er blitt parret med en hund og at dette har skjedd i fangenskap/oppdrett. I og med at disse ryktene har versert i lengre tid, bør det vel nå være på tide å få disse ryktene avlivet eller verifisert.

Siden det er nedlagt store ressurser i å utvikle genetiske metoder og analyser for testing av ulv for å fastslå om de er blandingsdyr, er det nå på tide å få en avklaring før ulvebestanden økes ytterligere og kommer helt ut av kontroll og gjør ubotelig skade på vilt, husdyr og mennesker.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen om å iverksette gentesting av samtlige ulvefamilier/-grupper som befinner seg på norsk territorium.

8. mars 2000