Forslag fra stortingsrepresentant Kenneth Svendsen om differensiering av årsavgiften ut fra hvor lenge kjøretøyet er registrert

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Årsavgift på motorvogner er en avgift som pålegges en rekke forskjellige typer kjøretøy med totalvekt inntil 12 tonn. Avgiften pålegges etter fire forskjellige satser, avhengig av type kjøretøy. For 2000 er satsene på årsavgift for personbiler, varebiler, campingbiler, minibusser og kombinertbiler under 3 500 kilo kr 2 005. For campingtilhengere med egenvekt over 350 kg kreves en årsavgift på kr 1 025. For motorsykler er årsavgiften kr 1 580. For lastebiler, trekkbiler og kombinertbiler med tillatt totalvekt mellom 3 500 og 12 000 kg er årsavgiften kr 1 165.

Hvis kjøretøyet ikke er registrert ved inngangen til året, men registreres etter 1. juli samme år betales det halv årsavgift. Hvis kjøretøyet derimot er registrert ved årsskiftet og blir avskiltet før 1. juli samme år blir det beregnet full avgift. Hvis kjøretøyet kommer under reglene for vrakpant og leveres til vraking før 1. juli, kan det søkes om at halve årsavgiften tilbakebetales.

Dette fører blant annet til at man for motorsykler som bare brukes om sommeren må betale årsavgift for hele året, selv om motorsykkelen bare er registrert de tre sommermånedene. Det samme vil i stor grad kunne gjelde campingtilhengere som i stor utstrekning bare brukes i sesonger.

Kjøretøy som for eksempel bare er registrert i januar måned må i dagens system betale full årsavgift.

Det vil uten store problemer være mulig å forandre på dagens praksis, enten ved at det betales pr. måned eller pr. kvartal kjøretøyet er registrert. Et slikt system vil være langt mer rettferdig enn dagens system, fordi det betales for den tid kjøretøyet er registrert og kan brukes på veien.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige forslag for Stortinget slik at årsavgiften på motorvogner betales for den tid kjøretøyet er registrert.

9. mars 2000