Forslag fra stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo om driftstilskudd til CatoSenteret.

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:6 (2000-2001)
  • Dato: 10.10.2000
  • Sidetall: 1
Til Stortinget

Bakgrunn

CatoSenteret er Norges nyeste rehabiliteringssenter og eies av stiftelsen Cato Zahl Pedersen Senteret. Senteret har vært i drift fra 1998, og til nå (pr. juli 2000) har omtrent 1 000 pasienter vært til rehabilitering ved senteret. Senteret har så langt ikke oppnådd avtale om offentlig driftstilskudd, men har basert driftsgrunnlaget på inngåtte avtaler mellom sykehus, fylkeskommuner og enkeltkommuner om rehabilitering av enkeltpasienter, i tillegg til den egenandel som pasientene selv har betalt. På grunn av trang kommunal og fylkeskommunal økonomi har blant annet Oslo kommune ikke fornyet sin avtale med CatoSenteret, noe som har medført at senteret har måttet gå til permittering av personell.

Senterets søknad om å bli godkjent som en spesiell institusjon på linje med Beitostølen og andre tilsvarende helseinstitusjoner, har vært ute på høring med høringsfrist 1. juni 2000. Gjennomgang av høringene skulle sluttføres i forkant av statsbudsjettet for 2001, men CatoSenteret er ikke tatt med blant de rehabiliteringsinstitusjoner som er gitt offentlig refusjon i Regjeringens budsjettforslag for 2001. Gjennom manglende offentlige refusjoner så langt har senteret også opparbeidet gjeld, og senteret har søkt om offentlig gjeldssanering for inneværende års driftsbudsjett på 3,1 mill. kroner.

Senteret har for de 76 rehabiliteringsplassene beregnet en total driftsramme på 51,5 mill. kroner for 2001. Den statlig andelen for tilsvarende helseinstitusjoner med offentlig refusjon utgjør normalt 75-80 pst. mens øvrige andeler dekkes via avtaler med fylkeskommuner/ kommuner samt gjennom egenandel fra pasientene.

Vurdering

CatoSenteret ivaretar et stort udekket behov for rehabilitering av et bredt spekter av medisinske tilstander, og med moderne lokaler som er vel tilrettelagt for stor egenaktivitet under god faglig veiledning. Som for mange andre opptrenings- og rehabiliteringsinstitusjoner har drivkraften for etableringen vært lokale ildsjeler, som har sett at det har vært udekkede behov på dette området. Det vil framstå som urimelig om denne typen egeninitiativ skal straffes, i en situasjon der en rekke mennesker som er født med, eller har ervervede funksjonshemninger, har behov for et aktivt rehabiliteringstilbud som ellers mangler. Det er derfor viktig å få til en rask etablering av varige refusjonsordninger for driften av CatoSenteret, inkludert en gjeldssanering for inneværende driftsår.

Forslag

Det vises til ovennevnte, og ut fra nevnte redegjørelse fremmes følgende

forslag:

  • 1. Stortinget ber Regjeringen om å bidra til en gjeldssanering ved CatoSenteret.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen om å innlemme CatoSenteret i de offentlige refusjonsordninger som gjelder for tilsvarende spesielle helseinstitusjoner med offentlig tilskudd.

10. oktober 2000