Forslag fra stortingsrepresentantene Kristin Halvorsen, Inge Myrvoll, Olav Gunnar Ballo, Øystein Djupedal og Ågot Valle om å ta ut spørsmålet om auksjon av laks og ørretkonsesjoner av behandlingen av statsbudsjettet 2001.

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Regjeringen har i forslag til statsbudsjett for 2001 gått inn for å tildele konsesjoner på laks og ørret ved å auksjonere disse ut.

Tradisjonelt har konsesjonen blitt tildelt uten vederlag til statskassen. Regjeringen legger opp til at søkerne skal konkurrere om hvor mye de er villige til å betale for konsesjonen. Konsesjonen tildeles de av søkerne som har høyest betalingsvillighet, under forutsetning av at de særskilte krav myndighetene har satt i utlysingsteksten, er oppfylt.

Forslaget har skapt stor uro og skarpe reaksjoner i næringen og i mange kystkommuner, blant annet fordi det ikke foreligger noen utredning eller forslag på hvilke kriterier som skal legges til grunn, utover betalingsvillighet. Når vi ikke vet noe om hvilke øvrige kriterier som skal gjelde, må vi gå ut fra at store, kapitalsterke selskap vil fortrenge de små og mellomstore.Vi finner det uakseptabelt at kapitalkreftene alene skal bestemme strukturen i denne næringen. Dette er en næring som i fremtiden kan bli like viktig for nasjonalinntektene som petroleumsnæringen er i dag.

Forslaget er av en så prinsipiell betydning at det først kan behandles etter en omfattende og helhetlig utredning. Forslaget må fremmes i en egen melding til Stortinget, der flere momenter enn betalingsvillighet er drøftet i forhold til den forestående konsesjonsrunden. Meldingen må drøfte forhold som hvilke krav som skal stilles til konsesjonsinnehaveren, med tanke på oppfylling av politiske mål knyttet til næringsutvikling, forsking, struktur i næringen både med tanke på eierskap og geografisk fordeling, nye arter, arealavgift osv. På denne måten får Stortinget anledning til å se forholdene for næringen under ett, og legge føringer for fremtidig utvikling av næringen.

Forslag:

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen trekke forslaget om auksjon av laks- og ørretkonsesjoner i behandlingen av statsbudsjettet for 2001. Stortinget ber Regjeringen legge frem utdeling av laks- og ørretkonsesjoner som egen sak.

14. november 2000