Forslag fra stortingsrepresentantene Per-Kristian Foss, Sverre J. Hoddevik og Erna Solberg om tidsfrister for a) statlige organers innsigelsesmuligheter i general- og reguleringsplaner og b) kommunenes behandlingstid av private reguleringsplaner.

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Planlovutvalget skal vurdere og fremme forslag om endringer i lov- og forskriftsverk som gjelder planlegging etter plan- og bygningsloven og tilgrensende lover. Planlovutvalget har nå fremlagt sin første delinnstilling. I denne foreslås det regler for bedre samordning av innsigelsesbruken fra statlige organer overfor general- og reguleringsplaner og frister for slike innsigelser i forhold til planprosessen.

Stortinget vedtok 26. mars 1998 Høyres forslag om at dette prinsippet bør gjennomføres:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av plan- og bygningsloven med særlig sikte på å redusere og samordne ulike statlige etaters mulighet til å gripe inn i planprosessen. Formålet må være å øke det lokale selvstyret gjennom forenklet planprosess, redusert behandlingstid og en klargjøring av premissene for når statlige myndigheter kan gripe inn f.eks. gjennom en klarere definisjon av begrepet «nasjonal interesse». Resultatene av gjennomgangen bør legges frem for Stortinget i løpet av stortingssesjonen 98/99.»

I Stortinget har det vært et sterkt ønske om å styrke det kommunale selvstyre gjennom å begrense innsigelsesretten for statlige myndigheter. Det er derfor både ønskelig og mulig å behandle denne delen av forslaget fra planlovutvalget uavhengig av de øvrige forslagene.

Det eksisterer heller ikke tidsfrister for kommunenes behandling av private reguleringsplaner. Det har ført til at private reguleringsplaner i enkelte tilfeller har blitt gjenstand for en urimelig lang saksbehandlingstid.

Forsinkelsene i planarbeidet fører til økte kostnader for kommunene og den øvrige forvaltning. Det skaper også store problemer for utbyggere som må vente for å få realisert sine prosjekter, med den usikkerhet og økning i kostnader det medfører. Spesielt beklagelig er det at forsinkelser fører til at det blir bygget færre boliger når det er stor knapphet på boliger i deler av landet. Knappheten på boliger fører i sin tur til høye boutgifter, som særlig rammer unge i etableringsfasen.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen innen utgangen av 2001 fremme forslag til tidsfrister for

  • a) statlige organers innsigelsesmuligheter i general- og reguleringsplaner og

  • b) kommunenes behandlingstid av private reguleringsplaner.

22. februar 2001