Oppholdsbetaling

Prisen på en barnehageplass og plass i skolefritidsordningen bør stå i et rimelig forhold til foreldrenes inntekt. Ingen bør betale mer for en barnehageplass enn tre pst. av familiens samlede inntekt for første barn, to pst. for andre og en pst. for ytterligere barn utover dette. I tillegg bør det settes en øvre grense for oppholdsbetalingen. I Sverige er den kr 1 140 for første barn, kr 760 for andre og kr. 380 for tredje barn.

Tilsvarende bør prisen på en plass i skolefritidsordningen ikke overstige mer enn to pst. av familiens samlede inntekt for første barn, og ikke mer enn en pst. for andre og tredje barn. Maksimalprisen vil her være kr 760 for første barn og kr 380 for andre og tredje barn.

Yngste barn regnes som første barn. For barn nummer fire og påfølgende betales ingen avgift.

Dette innebærer en kraftig reduksjon av prisen på barnehager og skolefritidsordninger. Gjennom maksimalsatser vil man også sikre at det vil lønne seg for deltidsarbeidende og lavtlønte å øke sin arbeidsinntekt.

For å ivareta kommunenes selvstyre bør dette utformes som et tilbud til kommunene, der staten yter tilskudd til de kommuner som ønsker å gå inn på denne ordningen. Tilskuddet skal dekke beregnede merutgifter ordningen innebærer. Dette er parallelt med den svenske ordningen.