Forslag fra stortingsrepresentantene Jan Petersen, Inge Lønning og Petter Løvik om gjeninnføring av støtte til delvis dekning av skolepenger for elever ved utenlandske eller internasjonale videregående skoler

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I forslaget til statsbudsjett for 2001 foreslo Regjeringen å oppheve tilskuddsregel nr. 10 i privatskolelovens § 26. Tilskuddsregel nr. 10 hjemler støtte til to formål:

  • kompletterende undervisning for elever ved utenlandske eller internasjonale grunnskoler i norsk, kunnskap om det norske samfunnet og KRL-faget.

  • tilskudd til delvis dekning av utgifter til skolepenger for elever ved utenlandske og internasjonale videregående skoler, når skolene er godkjent for støtte fra Statens lånekasse.

Under henvisning til budsjettavtalen mellom Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre gikk flertallet i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen inn for å opprettholde støtten til kompletterende undervisning (kfr. Budsjett-innst. S. nr. 12 (2000-2001). I innstillingen var det bare Høyre som uttrykkelig nevnte at også tilskuddsordningen for delvis dekning av skolepenger måtte opprettholdes, men uttalelser i ettertid gir et klart inntrykk av at flere partier trodde at deres vedtak om å opprettholde tilskuddet til kompletterende undervisning også inkluderte tilskuddet til skolepenger.

Først i februar i 2001 ble de berørte skoler og elever informert om at støtten til skolepenger ville falle bort fra begynnelsen av skoleåret 2001-2002. Støttebortfallet rammer også elever som allerede er i gang med skolegangen, og fra flere hold er det opplyst at eleven må bytte skole som en følge av en «plutselig» merbelastning på vel 40 000 kroner pr. skoleår.

Forslagsstillerne har merket seg at Regjeringen ikke har gitt noen begrunnelse for forslaget om å fjerne tilskuddet til delvis dekning av skolepenger. Iflg. statsråd Giske dreier det seg om en totalsum på ca. 5 mill. kroner pr. år. Forslagsstillerne mener at det er oppsiktsvekkende at Regjeringen - for å spare en såpass beskjeden sum - vil gjennomføre tiltak som direkte motarbeider Regjeringens egen strategi for øket internasjonalisering.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag - evt. i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett - om å gjeninnføre støtten til delvis dekning av skolepenger for elever ved utenlandske og internasjonale videregående skoler med virkning fra skolestart høsten 2001.

13. mars 2001