Case 1: Våpen og landminer

En rekke av bedriftene oljefondet har investert i driver med våpenproduksjon. I noen tilfeller er de vanskelige å avdekke, ettersom de ofte også driver med produksjon av fly og annet sivilt materiell. Videre er det svært vanlig at bedriftene også produserer deler av våpen, som igjen settes sammen av militære bedrifter.

Landminer er grusomme våpen. De produseres ofte på en slik måte at de lemlester og ikke dreper, og blir liggende igjen i området lenge etter at konflikten er over. Dette medfører at store områder blir ødelagt for overskuelig fremtid. Videre rammer det svært ofte de mest uskyldige i en konflikt - nemlig barn.

Det finnes mer enn 100 millioner landminer i rundt 60 land. Årlig dreper disse landminene 10 000 mennesker. I land hvor miner er lagt ut begrenser disse næringsliv og landbruk selv lenge etter at krigen er avsluttet. Det å fjerne landminer er heller ingen rutinesak. Mye av mineryddingsutstyret er gammelt, og det vil ta de rundt 2 500 minerydderne som finnes mer enn 2 000 år å fjerne de minene som er lagt ut i Afghanistan alene.

Flere års motstand og en internasjonal kampanje førte i 1997 til at det ble signert en internasjonal avtale om forbud mot å bruke, produsere, lagre eller frakte landminer. Norge var en pådriver i denne kampanjen. Avtalen trådte i kraft 1. mars 1999. I 2001 var avtalen ratifisert av 110 land, og underskrevet av 139. Norge signerte avtalen i desember 1997 og ratifiserte den i juli året etter. Videre har Norge bevilget 120 mill. dollar - rundt 1 mrd. kroner - til arbeid i tilknytning til dette (minerydding, politisk arbeid, oppfølging av avtalen) fra 1997 og 5 år fremover.Per Nergård, Norsk Folkehjelp, 5. mars 2001.

Et land som ikke har ratifisert avtalen er Singapore. Tvert imot uttalte en representant for utenriksdepartementet i mai 2000 at «Chartered Industries of Singapore (now reorganised as part of ST KineticST Kinetics er også en stor produsent av våpen og ammunisjon. Blant produktene er stridsvogner, geværer, automatvåpen, antiluftskyts, granatkastere og ammunisjon. Blant ammunisjonen bedriften produserer er en granat som omtales som «HEDP-SD S413 - The environmentally friendly green grenade». Granaten er for øvrig sertifisert av Det norske Veritas. produces APL (antipersonell miner)»Brev fra Shamala Kandiah, Singapore utenriksdepartement (Ministry of Foreign affairs), 4. mai 2000. International Campaign to ban Landmines, Landmine Monitor 2000.Sjekk http://www.icbl.org/lm/dbase, under «production» og «Singapore».

Bedriften Chartered Industries heter i dag Founders Industries Pte Ltd og er, som nevnt, eid av ST Kinetic. Denne bedriften eies igjen av Singapore Technologies Engineering ltd, som oljefondet har eiendeler i. Fra 1999 til 2000 har eierandelen blitt tredoblet.

Den amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har fulgt produksjonen av landminer inntil forbudet kom, og spurt bedrifter om de vil avstå fra å produsere landminer en gang i fremtiden. Av 47 bedrifter som ble spurt var det 17 bedrifter som ikke ønsket å avstå fra slik produksjon - oljefondet har investert i 3 av disse (Lockheed Martin, General Electrics og Raytheon Corp)www.hrw.org/hrw/campaigns/mines/responses.html -og investeringene har økt kraftig fra 1999 til 2000. Lockheed Martin er for øvrig en stor våpenprodusent, og ett av deres produkter er en del av det amerikanske Star Wars programmet.http://lmms.external.lmco.com/defsys/abl.html