Case 5: Genmodifiserte produkter

Problemene i forbindelse med genmanipulerte produkter generelt og mat produsert ved hjelp av slike produkter spesielt har vært i sterk fokus i Norge. Dette er også bakgrunnen for at et flertall under behandlingen av forbrukermeldinga (St.meld. nr. 40 (1998-1999), Innst. S. nr. 257 (1999-2000)) gikk inn for at de helsemessige effekter av mat som inneholder genmodifiserte ingredienser må kartlegges, og at det må vurderes å innføre et moratorium på slike produkter dersom en slik undersøkelse skulle gjøre det nødvendig.

Det er gjort svært få undersøkelser av de helsemessige effekter av genmat på den menneskelige helse, og de som er gjort er urovekkende. Det burde være nok å nevne forsøkene utført av den skotske forskeren Arpad Pusztai, som dokumenterte at mus fikk vekstforstyrrelser og skader på immunforsvaret ved å spise genmodifiserte poteter. Dr. Pusztai mistet jobben da han gikk offentlig ut med sine funn.

Den manglende undersøkelsen av de mulige skadelige helsemessige følgene av å spise mat basert på genmodifiserte produkter står i slående konflikt med det utførlige arbeidet som utføres før et nytt legemiddel lanseres til bruk. Ingen legemidler er i dag i salg før det har gjennomgått grundige undersøkelser på hvilke mulige bivirkninger stoffet kan utsette brukeren for. Dette kan ta mange, ofte mer enn 10 år. Årsaken er innlysende: Erfaring har vist at nye medikamenter som tilsynelatende virker lovende, kan ha store, overraskende og meget skadelige følger for mennesker.

Det er grunn til å tro at det samme kan gjelde for genmodifisert mat.

I 2000 ble det publisert en artikkel i tidsskriftet Nature. Forskere hadde i laboratorier funnet ut at larver til den kjente monarksommerfuglen døde av å spise pollen av genmodifisert mais. Maisen var endret slik at den produserte sin egen plantegift, slik at skadeinsekter dør når de spiser planten.

Funnet overrasket forskerne, og bedriften var raskt ute og beroliget med at det var lite sannsynlig at genmodifisert pollen i praksis ville skade monarksommerfuglen ute i naturen. Men poenget var jo ikke at monarksommerfuglen blir skadet, men at det endrete pollenet kan skade andre insekter enn det er beregnet å ramme. Dette gjelder for eksempel pollenspisende rovinsekter som holder skadedyr i sjakk.Aftenposten 28. januar 2000, kronikk av Eline Benestad Hågvar og Trond Hofsvang.

Til tross for de betenkeligheter både forskere, miljøvernere og andre involverte har til mat basert på genmodifiserte produkter, jobber flere bedrifter iherdig med å utvikle akkurat slik mat. Et eksempel er det sveitsiske firmaet Novartis.

En teknologi som er meget omstridt er såkalte «selvmordsfrø», eller terminator-teknologi. Dette er genmodifiserte planter som vokser opp, men som ikke får frø som er levedyktige.

Siste nytt på listen over genmanipulerte planteprodukter er planter med frø som er spiredyktige, men som har en «bryter» som må slås på før det kan begynne å spire. Denne bryteren kan f.eks. være et bestemt sprøytemiddel eller gjødselprodukt. Ikke overraskende er det de samme firmaene som selger frø som også har bryterne til salgs. Strategien er med andre ord: Skal du som bonde få avling neste år, må du enten kjøpe nye såfrø, eller du må kjøpe kjemikaliet som setter spiringen i gang.Norges Naturvernforbund: Våren er avlyst. Hilsen Monsanto. Videre har nå Novartis utviklet en plante som er genmodifisert på en slik måte at plantens immunforsvar kan slås av og på ved hjelp av et spesielt kjemikalie.www.purefood.org/corp/traitorseed.cfm

Oljefondet har aksjer i Novartis, og andelen har økt med 130 pst. det siste året.