Forslag fra stortingsrepresentant Magnhild Meltveit Kleppa om at den bygnings- og tomtemasse Posten BA legger ut for salg, kan nyttes til ikke-kommersielle boliger for unge i etableringsfasen

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Gjennom Dagens Næringsliv 12. mars 2001 ble det kjent at Posten skal selge 72 eiendommer spredt over hele Norge. Årsaken er at postkontorene skal legges ned og erstattes av posttjenester i ulike butikker. Flere av de posteiendommene som skal selges, har en sentral beliggenhet i byer og tettsteder og vil egne seg godt til ikke-kommersielle boliger for unge i etableringsfasen. Noen bygninger og eiendommer kan være aktuelle som bytteobjekter for samme formål.

I juli 2000 presenterte kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad et program for en solidarisk boligpolitikk. I denne sier statsråden følgende:

«Jeg har tatt initiativ overfor administrasjonsministeren med sikte på en gjennomgang av statlige tomter og bygningsmasse. Statens tomteprispolitikk vil bli sett nærmere på.»

Statsministeren har fulgt opp dette dokumentet bl.a. gjennom en artikkel i Dagsavisen 4. august 2000. Her understreker statsministeren at en solidarisk boligpolitikk krever at stat og kommune spiller på lag.

I svar mottatt 20. mars 2001 på skriftlig spørsmål nr. 273 fra undertegnede til kommunal- og regionalministeren, bekrefter statsråden at det på oppdrag fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet blir gjort et arbeid for å få en grov oversikt over statlige eiendommer i pressområdene som kan være egnet til boligformål.

Egnede og rimelige tomter er en stor hindring, særlig i de store byene, men også i mange tettsteder, for å kunne etablere rimelige boliger for unge i etableringsfasen. Samtidig er behovet for slike boliger særlig stort på disse stedene. Det ville derfor være et svært godt tiltak dersom staten kan kjøpe aktuelle eiendommer fra Posten og overdra disse til kommuner til en pris som gjør det mulig å bruke dem til etableringsboliger.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen ta nødvendige initiativ for å sikre at den bygningsmasse Posten BA legger ut for salg, sammen med tilhørende tomter, helt eller delvis kan bli nyttet til ikke-kommersielle boliger for unge i etableringsfasen der de lokale forhold ligger til rette for dette og der kommunen ønsker en slik løsning.

22. mars 2001