Forslag fra stortingsrepresentantene Siv Jensen og Øystein Hedstrøm om å unnta bedrifter som blir momspliktige 1. juli 2001 fra investeringsavgift

Innhold

Til Stortinget

BAKGRUNN

Investeringsavgiften ble i 1970 innført som en midlertidig konjunkturavgift. Etter godt og vel 30 års midlertidighet har Stortinget endelig vedtatt at avgiften skal fjernes fra og med 1. april 2002.

I forbindelse med momsreformen som trer i kraft 1. juli 2001 må 42 000 bedrifter for første gang betale investeringsavgift og det for de ni måneder som gjenstår fram til investeringsavgiften skal avskaffes 1. april 2002. Disse 42 000 bedriftene blir momspliktige fra og med 1. juli 2001 som følge av momsreformen og må dermed også følge regelverket om investeringsavgift.

Ifølge beregninger foretatt av advokatfirmaet KPMG Law og revisjonsselskapet KPMG vil de administrative kostnadene knyttet til innbetaling av investeringsavgift for disse bedriftene bli ca. 540 mill. kroner, noe som er mer enn det dobbelte av de 225 mill. kroner som bedriftene anslagsvis vil betale i avgift. De administrative utgiftene blir 12 400 kroner i gjennomsnitt pr. bedrift, mens de gjennomsnittlig vil betale 5 400 kroner i avgift, viser KPMGs beregninger. I tillegg kommer selvsagt statens kostnader med å innkreve avgiften.

Etter forslagsstillernes vurdering er det urimelig og unødvendig å påføre disse bedriftene midlertidig en komplisert avgift som likevel er vedtatt fjernet. Bedriftene har hittil ikke betalt investeringsavgift.

Lov om investeringsavgift har nesten 40 forskrifter med mange unntak og unntak fra unntakene. Statens inntekter fra disse nye momspliktige bedrifter er beskjedne siden det dreier seg om tjenesteytende sektor hvor lønn er den tyngste utgiftsposten.

Siden avgiften allerede er vedtatt fjernet, er det også sannsynlig å anta at mange større investeringer vil utsettes til etter 1. april 2001.

Siden norsk lov avkrever bedrifter fullt ut å sette seg inn i regelverket for sin bransje, risikerer de etterberegninger med tillegg av renter og tilleggsavgift i inntil 10 år hvis de trår feil i jungelen av særregler.

Forslag

Det fremmes derfor følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen unnta samtlige bedrifter som blir momspliktige fra 1. juli 2001 fra investeringsavgift.

4. april 2001