Forslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen og Per Erik Monsen om å likestille privat utleie av båtplasser og båtforeninger når det gjelder merverdiavgiftsplikt

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Ved behandlingen av Ot.prp. nr. 21 (2000-2001) om endringer i lov av 19. juni 1969 om merverdiavgift, vedtok stortingsflertallet bestående av Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre endringer i merverdiavgiftsloven som bl.a. innebar at utleie av private båtplasser skal innlemmes i merverdiavgiftsområdet fra 1. juli 2001.

Endringen fører til en kraftig konkurransevridning mellom båtforeninger på den ene siden, og private utleiere av båtplasser på den andre siden.

Båtforeninger finansierer sin virksomhet ved at det betales en engangssum for båtplassen (kjøp av plass). I tillegg til dette betales det en årlig avgift til foreningen, gjerne sammen med et vist antall dugnadsstimer. Det er vanlig at en kan slippe unna dugnadstimer, mot at det betales en sum pr. time. Hvis en velger denne formen slipper en å betale merverdiavgift for båtplassen.

Hvis en derimot velger å leie en båtplass av en privat utleier, må den enkelte leier betale merverdiavgift for leiesummen. Dette vil få uheldige utslag. I mange områder er det ikke overskudd på båtplasser, og muligheten for etablering av nye båtplasser er begrenset. Dette fører til at enkelte vil være henvist til å leie båtplass av private utleiere som er merverdiavgiftspliktig. Selv om den private utleieren og båtforeningen har sine anlegg rett ved siden av hverandre, og er helt like, vil det være forskjell på prisene, fordi den ene er merverdiavgiftspliktig og den andre ikke.

De private båtplassutleierne og marinaene som har etablert seg omkring i landet har allerede gjort sine investeringer uten muligheter for fratrekk av merverdiavgift. Dette vil forsterke den urettferdige konkurransvridning mellom båtforeninger og private utleiere.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen snarest mulig fremme forslag til endringer i merverdiavgiftsloven slik at utleie av båtplasser ikke blir pålagt merverdiavgift.

26. april 2001