Forslag fra stortingsrepresentant Karl N. Meløysund om åpning av kommersiell fangst av kongekrabbe

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:126 (2000-2001)
  • Dato: 22.05.2001
  • Sidetall: 1

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Bestanden av kongekrabbe (Paralithodes camtschaticus) øker kraftig i våre tre nordligste fylker. Ingen vet per i dag noe om omfanget av kongekrabbebestanden.

Individ ble hentet fra Stillehavet og utsatt av russere langs Kolakysten. Norske myndigheter ble aldri informert eller forespurt da arten ble utsatt. Nå utvikler denne saken seg til å bli en miljøkatastrofe.

Kongekrabben er en åtseleter og fortærer alt på sin vei. Det eneste krabben etterlater seg på sin vandring er en livløs biotop. Kongekrabben har i våre farvann ingen naturlige fiender og blir derfor ikke beskattet naturlig. Bestanden har eksplodert og er kommet helt ut av kontroll. Minkende tilgang på mat presser bestanden sørover langs Norskekysten, der den også formerer seg.

Det vi ser på som ekstremt farlig for økologien er når denne arten trekker innover gytefeltene rundt Lofoten. Dersom denne bestanden begynner å fortære torskeyngel og egg på gytefeltene er vi kommet i en situasjon vi ikke aner utgangen av.

Fiskere i Finmark har lenge kjent problemet der garnbruk/liner og annen redskap blir rasert av krabben. Enkelte steder er krabben så tallrik at fiske er umulig. Garn fylles opp av hundrevis av krabber og linebruk blir avspist kort tid etter det er satt i sjøen.

Norske og russiske myndigheter har åpnet for en begrenset fangst av kongekrabbe i Finnmark. Bestanden er imidlertid så stor at denne fangsten ikke merkes. Forslagsstillerne mener at dette problemet er påført oss av russiske myndigheter og vil ikke godta at russerne setter begrensninger på fangst i norske fjorder. Norske myndigheter må selv sette kvoter for kongekrabbe siden den ikke kan regnes som russisk bufe. Det er innført bøter på ulovlig fangst av krabbe. Dette faller svært uheldig ut for fiskere som prøver å drive konvensjonelt fiske i området.

Når garn som settes etter fisk fylles opp med kongekrabber, blir fiskerne lovbrytere idet garnene bringes på land. Situasjonen for kystfiskere i Øst-Finnmark er i dag blitt helt uholdbar og folk tvinges ut av næringen.

Får vi samme situasjonen i Lofoten ville dette være en katastrofe for norske fiskerier. Det er allerede observert eksemplarer av arten ytterst i Gimsøystrømmen (Vågan kommune), så tiden er i ferd med og renne ut for oss.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

I

Stortinget ber Regjeringen utrede og sette i gang tiltak for åpning av kommersiell fangst på kongekrabbe i alle våre tre nordligste fylker (Nordland, Troms og Finnmark).

II

Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med en omtale, i statsbudsjettet for 2002, av hvor langt arbeidet er kommet i forbindelse med denne saken.

22. mai 2001