Forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om at kontrollen og eierskapet til naturressursene, og da særlig matressursene i sjø og på land, kan forbli på norske hender

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Den globalisering og oppkjøpsbølge som foregår både i Norge og i resten av verden gjennom børsnotering av selskaper som eier eller kontrollerer store deler av våre matressurser er svært bekymringsfull. Særlig bekymrer det forslagsstiller at våre og verdens viktigste matressurser som fisk i økende grad overtas av børsnoterte selskaper uten lokal tilknytning. Disse børsnoterte selskapene er i større grad offer for oppkjøp av enda større og som oftest utenlandske fonds og selskaper. Ved at vi ikke har en klar og konkret lovgivning på dette feltet, men derimot har vedtatt lover som åpner for privatisering av havområder, ser forslagsstiller en stor fare for at Norge som nasjon vil tape terreng på eiersiden. Spesielt vil dette kunne ramme kystbefolkningen. Å sikre nasjonal kontroll og eierskap av norske matressurser må derfor prioriteres svært høgt og det trengs snarest en klargjøring fra Regjeringen om hvilke tiltak som kan tenkes iverksatt for å sikre nasjonal kontroll og eierskap. Nyere teknologi, som f.eks. genteknologien, vil i fremtiden også skape et enda større press mot det lokale eierskapet av matressursene gjennom patenteringsordningene som de globale selskapene har fremmet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag overfor Stortinget om hvordan norske naturressurser, og da særskilt matressursene i sjø og på land, skal forbli under nasjonal kontroll og eierskap.

16. oktober 2001