Forslag fra stortingsrepresentantene Morten Høglund og Harald T. Nesvik om lov om endring i lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v.

Til Odelstinget

Bakgrunn

Det finnes enkelte lover og regler i dagens Norge som helt eller delvis synes å gå ut på dato. Lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. er et slikt eksempel.

I dag har ordinære utsalgssteder etter lov om åpningstider for utsalgssteder (åpningstidsloven) anledning til å holde åpent til klokken 21.00 på ukedager og klokken 18.00 på lørdager og dager før helligdager. Imidlertid er det slik at ølsalget ifølge lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v., må opphøre senest klokken 20.00 på ukedager og klokken 18.00 på lørdager og dager før helligdager.

Dette fører til den formodentlig utilsiktede situasjon at øl i butikkene må fjernes eller tildekkes mellom klokken 20.00 og 21.00 på hverdager. Denne manglende samordning av de nevnte lover har tilsynelatende ingen annen funksjon enn å irritere folk, samt å skape mer arbeid for dagligvarebutikkene.

Turister som kommer til Norge ler hoderystende av presenninger som trekkes over ølkassene og gardiner som trekkes for. Dette er neppe å anse som et fortrinn verken for ønsket om økt turisme eller som distriktspolitisk virkemiddel.

Følgende lovparagrafer påfører dagligvarebransjen denne situasjonen:

«Lov om åpningstider for utsalgssteder (åpningstidsloven)

§ 2. Alminnelige åpningstider

Utsalgssteder skal på ukens første hverdager (mandag - fredag) være lukket fra kl 21.00. De skal være lukket fram til kl 06.00 neste dag.

På dager før søndager og helgedager skal utsalgssteder være lukket fra kl 18.00. De skal være lukket fram til kl 06.00 den nærmest påfølgende hverdag.

På julaften, påskeaften og pinseaften skal utsalgssteder være lukket fra kl 15.00. 1. og 17. mai skal utsalgssteder være lukket.

Utsalgssteder kan holde åpent mellom kl 14.00 og kl 20.00 de tre siste søndagene før julaften.

Lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v.

§ 3-7. Tidsinnskrenkninger for salg og utlevering av øl

Salg og utlevering av øl kan skje fra kl. 08.00 til kl. 18.00. På dager før søndager og helligdager skal salget opphøre kl. 15.00. Dette gjelder ikke dagen før Kristi Himmelfartsdag.

Kommunestyret kan generelt for kommunen eller for det enkelte salgssted innskrenke eller utvide tiden for salg i forhold til det som følger av første ledd. Salg og utlevering av øl er likevel forbudt etter kl. 20.00 på hverdager, og etter kl. 18.00 på dager før søndager og helligdager unntatt dagen før Kristi Himmelfartsdag. Det kan bestemmes at salg av øl ikke skal finne sted til bestemte tider på dagen eller på bestemte ukedager.

Salg og utlevering av øl skal ikke skje på søndager og helligdager, 1. og 17. mai, og på stemmedagen for stortingsvalg, fylkestingsvalg, kommunestyrevalg og folkeavstemning vedtatt ved lov.

I de kommuner som har vinmonopolutsalg kan tiden for salg av øl ikke fastsettes kortere enn Vinmonopolets faktiske åpningstider».

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Vedtak til lov

om endring i lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v.

I.

I lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. gjøres følgende endring:

§ 3-7 annet ledd skal lyde:

Kommunestyret kan generelt for kommunen eller for det enkelte salgssted innskrenke eller utvide tiden for salg i forhold til det som følger av første ledd. Det kan bestemmes at salg av øl ikke skal finne sted til bestemte tider på dagen eller på bestemte ukedager.

II.

Loven trer i kraft straks.

11. desember 2001