Forslag fra stortingsrepresentantene Ågot Valle, May Elisabeth Hansen, Øystein Djupedal og Eli Sollied Øveraas om å gi Norsk rikskringkasting (NRK) fritak for merverdiavgift (nullsats)

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Norsk rikskringkasting (NRK) er i dag unntatt fra den generelle merverdiavgiftsplikten som omfatter kringkastingsbedrifter. Det betyr at de ikke beregner avgift på sitt salg, men også at de ikke får trekke fra inngående avgift. Alle NRKs konkurrenter er unntatt fra avgiftsplikt på produksjoner og redaksjonelt innhold, men får samtidig full fradragsrett på inngående avgift. Generelt kan man derfor si at alle mediebedrifter unntatt NRK har nullsats på merverdiavgift.

I Ot.prp. nr. 2 (2000-2001) skriver departementet at kringkastingsvirksomhet prinsipielt bør omfattes av en generell avgiftsplikt på omsetning av tjenester, uavhengig av virksomhetens finansieringsgrunnlag.

Den avgjørende vurderingen for ikke å pålegge NRK total avgiftsplikt var at en ikke ønsket merverdiavgift på lisensavgiften.

Når NRK ikke kan føre fullt fradrag for inngående avgift gir det ulik behandling av ulike TV-kanaler. Dette påvirker NRKs konkurranseevne. Det er fullt mulig å gi NRK avgiftsplikt, men med en såkalt nullsats på alle områder som i dag ikke er avgiftspliktige.

NRK står overfor store utfordringer knyttet til digitalisering og ny teknologi. Dette vil påføre NRK store investeringskostnader. Derfor er fradrag på inngående merverdiavgift en viktig faktor for NRKs konkurranseevne i årene framover.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringa om snarest, og senest i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett, å finne en ordning for å gi NRK fritak for merverdiavgift, med fradrag for inngående avgift.

18. desember 2001