Forslag fra stortingsrepresentantene Bendiks H. Arnesen, Aud Gaundal, Grethe Fossli og Olav Akselsen om å likestille yrkesaktive fiskere med andre yrkesaktive i samfunnet

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Yrkesaktive fiskere og fangstfolk som har et arbeidsforhold på fiskefartøy betraktes i dag som selvstendig næringsdrivende, selv om de ikke er medeiere i fartøyet.

Fiskere og fangstfolk finansierer nå folketrygden i form av en produktavgift. Denne produktavgiften blir betalt i form av en brutto avgift på førstehåndsverdien av fangst.

Forslagsstillerne mener at de alminnelige løsninger for arbeidstakere og arbeidsgivere også bør legges til grunn i fiskeryrket, så langt spesielle forhold ikke gjør det nødvendig med andre løsninger.

Trygdeforholdene bør også være de samme for fiskere og fangstfolk som for yrkesaktive i andre næringer. Det sosiale sikkerhetsnettet som folketrygden representerer, bør så langt som mulig organiseres og finansieres på samme måte for fiskere og fangstfolk som for andre.

Fiskere og fangstfolk som etter en eventuell omlegging blir definert som næringsdrivende, må få samme rettigheter som andre næringsdrivende.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen utrede forslag til endringer i regelverket for folketrygden, slik at fiskere og fangstfolk kan likestilles med andre yrkesaktive i samfunnet.

6. februar 2002