Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om at alkoholloven endres slik at all vin og sterkt øl kan selges i vanlige butikker

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

EFTA-domstolen har fastslått at øl og vin av samme alkoholstyrke må behandles omsetningsmessig på samme måte. Det må antas at dette fører til at vin og «rusbrus» opp til 4,75 pst. alkoholstyrke vil bli tillatt solgt i butikkene.

Det er blitt hevdet at en slik endring vil føre til større alkoholforbruk blant ungdom. Det er imidlertid grunn til å tro at fokuseringen på «rusbrus» og lignende drikker ville bli mindre blant ungdom dersom det også ble anledning til å kjøpe vanlig vin i de samme butikkene. Vin er i langt mindre utstrekning enn «rusbrus» og øl en typisk ungdomsdrikk, og muligheten for å velge vin i butikkene vil kunne avlede oppmerksomheten fra de nevnte drikker og skape interesse for mer kultiverte drikkevaner som normalt ikke fører til overforbruk. Gjennom avisspaltene blir man gjort kjent med forskjellige druesorter, produsentland, vindistrikter, vinslott, årganger, lagringstid, sukkerinnhold osv. Dette legger grunnen for et nyansert syn på vinen og bidrar til å svekke forestillingen om at det her først og fremst dreier seg om en rusdrikk. Vin i butikkene kan derfor, i alle fall på noe lengre sikt, bidra til en bedre drikkekultur i Norge, også blant ungdom.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen komme med et forslag til endring i alkoholloven slik at all vin og sterkt øl kan selges i vanlige butikker.

18. mars 2002