Forslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen, Ulf Erik Knudsen, Per Erik Monsen og Gjermund Hagesæter om fritak for ideelle organisasjoner fra å betale konsesjonsavgift for bruk av sambandsutstyr som er nødvendig for å kunne utføre aksjoner som har til hensikt å redde liv og helse

Til Stortinget

Bakgrunn

Ideelle organisasjoner gjør en stor og nødvendig innsats på en rekke områder. Bare Norges Røde Kors Hjelpekors har ca. 225 hjelpekorps bestående av ca. 12 000 autoriserte medlemmer og utførte i år 2001 ca. 450 redningsaksjoner. For å utføre slike redningsaksjoner er de ideelle organisasjonene avhengig av sambandsutstyr.

I tillegg til kostnaden som påløper ved innkjøp av slikt sambandsutstyr, må den enkelte ideelle organisasjon også betale årlig konsesjonsavgift til staten.

Røde Kors Hjelpekors betaler ca. kr 500 000 pr. år i konsesjonsavgift. Organisasjonene som tilhører «Frivillige redningsfaglige forum» betaler totalt ca. 2 mill. kroner i konsesjonsavgift pr. år. Konsesjonsavgiften blir betalt inn til Post- og teletilsynet.

Utredning

Post- og teletilsynet har opplyst at den type samband som bl.a. Norges Røde Kors benytter er et såkalt lukket nett som krever tillatelse etter teleloven kapittel fem med tilhørende forskrifter. For denne type utstyr er det forskjellige former for årsgebyr.

Teleloven gjelder all telekommunikasjonsvirksomhet, herunder radiokommunikasjon. Teleloven har en rekke bestemmelser om tillatelse og konsesjon, herunder bestemmelser om frekvensforvaltning og tillatelse til bruk av radioutstyr i lovens kapittel 5.

Bakgrunnen for kravet om tillatelse til bruk er at frekvenser er en begrenset ressurs. Effektiv utnyttelse av frekvensspekteret er i Norge komplisert bl.a. på grunn av topografien, og arbeid for å unngå forstyrrelser mellom de forskjellige anvendelser er høyt prioritert. Post- og teletilsynet har ansvar for utarbeidelse av planer for nasjonal bruk av frekvensspekteret, samt koordinering mot andre land.

Post- og teletilsynet er et frittstående forvaltningsorgan som ligger under Samferdselsdepartementet. Hovedansvarsområdet for etaten er å regulere og overvåke post- og telekommunikasjonssektoren i Norge. Post- og teletilsynet er selvfinansierende, og driften blir primært finansiert gjennom avgifter og gebyr.

Samferdselsdepartementet har fastsatt forskrift om gebyr til Post- og teletilsynet (forskrift av 20. mars 2000 nr. 302). Formålet med forskriften er å sikre kravet om selvfinansiering, jf. forskriften § 1. Det framgår av § 3 i forskriften at gebyr kan kreves for kostnader til planleggings-, registrerings-, standardiserings-, tilsyns- og annen forvaltningsvirksomhet. Ved fastsettelsen av gebyr skal det bl.a. tas hensyn til Post- og teletilsynets kostnader med hvert forvaltningsområde.

Post- og teletilsynet sine totale inntekter for 2002 er på ca. 160 mill. kroner. Dette betyr igjen at konsesjonsavgifter betalt inn av ideelle organisasjoner utgjør i overkant av 1 pst. av totale inntekter for Post- og teletilsynet.

Vurdering

Redningsaksjoner utført av ideelle organisasjoner kan være avgjørende for å unngå at mange liv går tapt under f.eks. utflukter i fjellet. De fleste vil oppfatte det som urimelig at ideelle organisasjoner som f.eks. Norges Røde Kors Hjelpekorps skal måtte betale konsesjonsavgift til staten for å kunne benytte sambandsutstyr som er nødvendig under slike aksjoner. Dersom konsesjonsavgiften skal opprettholdes betyr dette at ideelle organisasjoner fortsatt må bruke mye av sin tid til å arrangere lotterier og lignende for å skaffe finansiering, noe som igjen vil gå ut over muligheten til å drive frivillig og billig redningstjeneste for «AS Norge».

Det forhold at avgifter innbetalt av ideelle organisasjoner bare utgjør i overkant av 1 pst. av totale inntekter til Post- og teletilsynet, gjør at disse innbetalingene bør kunne fjernes uten at Post- og teletilsynet trenger kompensasjon for dette.

Man forutsetter da at Post- og teletilsynet må kunne effektivisere det tilsvarende inntektsbortfallet på ca. 2 mill. kroner.

Konklusjon

Ideelle organisasjoner som er avhengige av sambandsutstyr for å kunne gjennomføre redningsaksjoner med sikte på å redde liv og helse bør få fritak fra å betale konsesjonsavgift etter teleloven. Post- og teletilsynet bør kunne pålegges å effektivisere tilsvarende dette inntektsbortfallet på ca. 2 mill. kroner.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende:

forslag:

Stortinget ber Regjeringen snarest fremme forslag om at ideelle organisasjoner som er avhengig av sambandsutstyr for å kunne gjennomføre redningsaksjoner med sikte på å redde liv og helse, får fritak fra å betale årlig konsesjonsavgift etter teleloven. Inntektsbortfallet blir dekket ved at Post- og teletilsynet effektiviserer tilsvarende.

21. mars 2002