Forslag fra stortingsrepresentantene Åsa Elvik og Marit Arnstad om at Norges Kystfiskarlag blir representert i Reguleringsrådet, den Norsk-Russiske Fiskerikommisjonen og andre relevante råd og komiteer innenfor fiskeriforvaltningen

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Bredden av norske fiskere er i dag representert gjennom de to organisasjonene Norges Fiskarlag og Norges Kystfiskarlag. Norges Fiskarlag ble etablert i 1926 og har 9 500 medlemmer. Norges Kystfiskarlag ble etablert i 1988 og har rundt 1 200 medlemmer.

Norges Kystfiskarlag søkte flere ganger, senest i 1990, om å bli tilsluttet Norges Fiskarlag. En slik kollektiv tilslutning har blant annet Fiskebåtredernes Forbund. Norges Kystfiskarlag fikk imidlertid avslag, og hadde da ingen annen mulighet enn å starte opp som uavhengig organisasjon.

På tross av at begge representerer bredden av yrkesutøvere og fartøygrupper innen fiskerinæringen, praktiserer norske fiskerimyndigheter en forskjellsbehandling av de to yrkesorganisasjonene. Norges Kystfiskarlag er ikke representert i Reguleringsrådet og den Norsk-Russiske Fiskerikommisjonen eller andre relevante råd og komiteer i fiskeriforvaltningen.

En slik representasjon har blant annet Fiskebåtredernes Forbund i den Norsk-Russiske Fiskerikommisjonen. Fiskebåtredernes Forbund er dermed både representert som egen organisasjon, og gjennom Norges Fiskarlag som de er tilsluttet. Til sammenligning er Norges Kystfiskarlag utestengt fra de lukkede forhandlingene i den Norsk-Russiske Fiskerikommisjonen som har stor betydning for medlemmenes framtid. At en yrkesorganisasjon utelukkes fra representasjon i relevante fora, og at den konkurrerende organisasjonen får et tilnærmet monopol på å representere yrkesutøvernes interesser, er demokratisk sett betenkelig og vanskelig å forsvare. I landbrukssektoren er det to organisasjoner som representerer bredden innen næringen. Det må også innen fiskeriorganisasjonene være rom for å la begge organisasjoner være representert.

Forslag

Forslagsstillerne fremmer på denne bakgrunn følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen sørge for at Norges Kystfiskarlag blir representert i Reguleringsrådet og i den Norsk-Russiske Fiskerikommisjonen og andre relevante råd og komiteer innenfor fiskeriforvaltningen på lik linje med Norges Fiskarlag.

5. juni 2002