Forslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Karin S. Woldseth og Kenneth Svendsen om omlegging og utbygging av kommunal og offentlig informasjon gjennom bruk av eksisterende TV-nett (tekst-TV) frem til publikum i forbindelse med kommunal og regional utbygging av bredbånd

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Kommunal informasjon er et prioritert område, og en rekke prosjekter er iverksatt for å bygge ut og ta i bruk bredbånd i kommunene. Samferdselsdepartementet har utarbeidet en veileder om kommunal bredbåndsutbygging. Dette er en konkret oppfølging av rapporten "Fremføringsveier for telenett" - den såkalte "graverapporten" som departementet utarbeidet høsten 2001. Målet med veilederen er å mobilisere kommunene til å satse på bredbånd.

Bruk av bredbånd i kommunene gir muligheter i form av effektivisering og konkrete innsparinger, og er et effektivt redskap for å sikre lokalsamfunnets interesser.

Samferdselsdepartementet har tatt initiativ til kommunalt og regionalt samarbeid om utbygging av kommunikasjonsveier og systemer.

Imidlertid er det et godt stykke frem til bredbåndsdekningen er bygget ut slik at norske kommuner kan benytte bredbånd til kommunal informasjon helt frem til husstandene. Dette innebærer at den digitale informasjonen lagret i de kommunale nett og databaser fremdeles vil være utilgjengelig for de fleste, og at man eventuelt er nødt til å benytte store ressurser på å sende ut informasjonen manuelt gjennom post.

Ved å ta i bruk eksisterende tekst-TV-systemer knyttet til TV2 og NRKs sendenett vil det imidlertid være mulig å formidle kommunal informasjon helt frem til hver enkelt husstand i størstedelen av Norge. Kostnadene ved å gjøre dette vil være marginale sammenlignet med andre informasjonsbærere med tilsvarende utbredelse, og radikalt forbedre formidlingen av kommunal informasjon.

TV2 benytter i dag en digital database som grunnlag for sin tekst-TV-tjeneste.

TV2 Interaktiv har all nyhetsformidling, informasjon, interaktivitet og annonsering lagret digitalt, men fremført til forbruker gjennom TV-signaler til den enkelte husholdning. (Se vedlegg for ytterligere informasjon.)

Hele 93 pst. av den norske befolkning hadde pr. mars 2002 tilgang til tekst-TV. Tekst-TV er desidert en av Norges største formidlingskanaler. Hver uke ser 1,93 millioner personer TV2 tekst-TV. Tallene for NRK er jevnstore. Tekst-TV har en seriøs brukerprofil, der innenriksnyheter, utenriksnyheter, sport og værmelding dominerer sammen med informasjonsinnhenting om TV-program, reiseliv, fly og togtider, restplasser på fly, informasjon om tipping og lotto. (Referanse: Norsk Gallup Institutt, mars 2002)

Tekst-TV er svært enkelt i bruk, og styres av en knapp på TV-apparatets fjernkontroll. Alle uansett alder eller kjønn behersker teknologien. De fleste familier har et eller flere apparater med tekst-TV-funksjon hjemme, på hytten, i båten og i campingvognen. Ved å ta i bruk de eksisterende tekst-TV-systemene i kommunal informasjon vil man kunne fremskynde målsettingen om bedre informasjonstjeneste radikalt. Bredbåndssatsingen kan knyttes direkte til - og kombineres med - kommunal informasjon via TV-nettet og tekst-TV.

Etablert teknologi hos anerkjente selskaper som NRK og TV2 kan umiddelbart tas i bruk, og distribusjonen dekker over 90 pst. av befolkningen fra starten av.

Digitalt lagret informasjon kan systematiseres både sentralt og lokalt, og leveres gjennom fjensynsnettet.

På sikt vil et digitalt bakkenett kunne overta distribusjonen, og kombineres med utvidet bruk av bredbånd i næringsliv og samfunn.

Allerede i dag er det teknisk mulig å kombinere internett og tekst-TV informasjon. Det er også mulig å sone og sortere informasjon.

De miljømessige fordelene ved å flytte kommunal og offentlig informasjon fra papir til nye medier er åpenbare. Det spares råstoffer, reduserer trykksverte og kjemikalier, fjerner transportbelastninger og søppel. Viktigst av alt er det at det effektiviserer formidlingen av informasjon og at det garantert når frem til målgruppene.

Tekst-TV kombinert med offentlig bredbåndssatsing og digitale informasjonssystemer vil også kunne benyttes i øvrig offentlig informasjon. Det er et uhyre effektivt kommunikasjonsmiddel i forhold til sivil beredskap, mobilisering, varslingstjenester og offentlig informasjon knyttet til f.eks. stortingsvalg eller folkeavstemninger. I tillegg er det stabilt, brukervennlig, samfunnsbesparende og klart til å benyttes. Regional og lokal informasjon kan slik ytterligere aktualiseres og slik bli et verdifullt tilbud i de enkelte lokalsamfunn, og heve engasjementet for lokaldemokratiet.

I Stortingets møte tirsdag 7. mai 2002 ble følgende forslag fremmet av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet:

"Stortinget ber Regjeringen fremme en egen sak for Stortinget om utbygging av bredbåndsnett i områder av landet der markedet i seg selv ikke er sterkt nok til å sikre utbygging."

Forslaget fikk bifall etter votering. I sammenheng med at denne saken fremmes av Regjeringen for Stortinget ønsker forslagsstillerne at det i den sammenheng skal tas stilling til om å benytte tekst-TV som offentlig lokal og regional informasjonskanal gjennom TV-nettet. Dette i kombinasjon med utbygging av bredbånd.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen i oppfølgingen av forslag bifalt i Stortingets møte tirsdag 7. mai 2002:

"Stortinget ber Regjeringen fremme en egen sak for Stortinget om utbygging av bredbåndsnett i områder av landet der markedet i seg selv ikke er sterkt nok til å sikre utbygging."

fatte de nødvendige vedtak som innebærer:

  • 1. Beslutningene om bedret kommunal informasjon knyttes til utredning av bruk av tekst-TV som kommunikasjonskanal basert på eksisterende fjernsynsdistribusjon og behov for rask realisering.

  • 2. Satsingen på bredbånd i kommunene, og Samferdselsdepartementets arbeid med dette, utvides slik at den knyttes sammen med bruk av eksisterende sendenett for fjernsyn i Norge. Først gjennom eksisterende nett – deretter gjennom et fremtidig digitalt bakkenett.

  • 3. Bruk av tekst-TV kombinert med digitale informasjonssystemer utredes som verktøy med tanke på sivilt beredskap, mobilisering og informasjon knyttet til dette.

20. juni 2002