Forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Sigbjørn Molvik om endring av reglene for egenbetaling for institusjonsopphold for personer med forsørgeransvar for barn

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

For personer som grunnet sykdom eller skade må ha midlertidig eller permanent opphold på institusjon, for eksempel somatiske sykehus, psykiatriske institusjoner eller kommunale sykehjem, vil det i varierende grad bli foretatt trekk i vedkommendes trygdeytelser som egenbetaling for å dekke utgiftene til oppholdet.

Når dette skjer i familier med omsorgsansvar for barn, kan det føre til at familiens økonomi blir sterkt svekka i det øyeblikket en av familiens omsorgspersoner havner på institusjoner fordi en del av pasientens trygdeytelser går til egenbetaling. Familier som er i en slik situasjon, vil fortsatt ha like høye utgifter til bolig, strøm, telefon, bilhold, fritidsaktiviteter og andre vanlige utgifter som barnefamilier har. I enkelte tilfeller kan egenbetalingen - og dermed belastningen på barnefamiliens økonomi - beløpe seg til opp mot 100 000 kroner pr. år.

I dag er reglene slik at det gis noe fratrekk i oppholdsbetalingen der den som må ha opphold på institusjon har forsørgeransvar for barn under 18 år, mens det ikke gis noe fradrag for barn mellom 18 og 21 år. Hvis derimot en forelder dør, får barn etterlattepensjon fram til 21 år.

Reglene er også slik at dersom pasienten dør, mottar hvert enkelt barn en etterlattepensjon som kan være høyere enn det beløp som er igjen av vedkommendes trygdeytelser etter at oppholdsbetalingen er trukket fra.

Slik dagens regelverk er utforma, er egenbetalingen for opphold i institusjon en helt urimelig belastning for familier med omsorgsansvar, som kommer i tillegg til den øvrige psykiske belastning som naturlig vil følge av en familiesituasjon der en av foreldrene pga. sykdom eller skade må oppholde seg på en institusjon.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endringer i reglene for egenbetaling for opphold i institusjon for personer med forsørgeransvar for barn, slik at familiens forsørgerevne ikke blir skadelidende som en følge av egenbetaling for institusjonsoppholdet.

15. november 2002