Forslag fra stortingsrepresentant Odd Roger Enok­sen om å opprette to stortingsoppnevnte granskningskommisjoner for å vurdere alle forhold rundt Mehamn-ulykken og forliset til "Utvik Senior"

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I den senere tid har det kommet fram opplysninger i forbindelse med Mehamn-ulykken og forliset til "Utvik Senior" som tilsier at Stortinget på egen hånd bør oppnevne en uavhengig granskningskommisjon for hver av disse ulykkene for å bringe klarhet i hva som har skjedd.

I begge disse sakene har det framkommet påstander om at sentrale opplysninger knyttet til årsakene til ulykkene har blitt hemmeligholdt. Dette er alvorlig og kan ikke forbigås av Stortinget. Det er derfor ikke tilstrekkelig med en regjeringsoppnevnt kommisjon. Stortinget må medvirke til at det blir foretatt en uavhengig granskning både av de faktiske forhold knyttet til disse to ulykkene og av myndighetenes håndtering av disse sakene.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget oppnevner to uavhengige granskningskommisjoner for å finne årsaken til forliset til "Utvik Senior" og Mehamn-ulykken samt bringe klarhet i myndighetenes håndtering av disse to sakene.

25. november 2002