Forslag fra stortingsrepresentantene May Hansen og Sigbjørn Molvik om tiltak som stimulerer norske kommuner til å etablere egen kontaktperson/talsperson for barn og unge

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Det er et klart behov for å styrke lavterskeltilbudet til barn og unge i norske kommuner. I NOU 2000:12 skriver Befring-utvalget følgende:

"Et viktig utgangspunkt for arbeid med barn og ungdom er at de trenger noen de kan ha tiltro til, og som de kan støtte seg til. Dette tilsier i første rekke at det i oppvekstmiljø må finnes "lavterskeltilbud" i form av personer som kan være et forankringspunkt som en kan rådføre seg med og få oppmuntring og veiledning av."

Det bør derfor etableres reelle lavterskeltilbud til barn og unge i norske kommuner der målet må være å gi arbeidet for oppvekstmiljøet en forebyggende profil i praksis.

Barn og unge trenger kontakt- og talspersoner i sine kommuner. Disse bør fylle en del av de samme funksjonene lokalt som barneombudet skal oppfylle på nasjonalt plan:

  • Samtalepartner, veiledere og støtte til barn og unge som trenger det.

  • Fremme barns interesser i lokalsamfunnet og følge med i utviklingen av barn og unges oppvekstvilkår.

  • Ivareta barns interesser i forbindelse med planlegging og utredning på alle felt.

  • Fungere som høringsinstans i saker som angår barn og unges interesser, men også ta selvstendige initiativ for å styrke oppvekstvilkårene.

  • Bidra til at barn får økt medbestemmelse og innflytelse ved beslutninger i lokalsamfunnet.

Etableringen av kontaktperson/talsperson for barn og unge i kommunene må være frivillig og gi stort rom for forskjellige lokale løsninger når det gjelder utforming og organisering. Det kan for eksempel tenkes ordninger der dette arbeidet kan gjøres i regi av en eller flere frivillige organisasjoner.

Sentrale myndigheters bidrag i denne sammenhengen bør være økonomiske ordninger som stimulerer til opprettelsen av en slik funksjon i den enkelte kommune.

Det omtalte tiltaket bør også sees i sammenheng med arbeidet med å sikre at barns rettigheter slik de er nedfelt i FNs barnekonvensjon blir inkorporert både nasjonalt og lokalt i Norge.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

  • 1. Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til tiltak som stimulerer norske kommuner til å opprette egen kontaktperson/talsperson for barn og unge.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til lovendring som sikrer implementering av FNs barnekonvensjon på kommunenivå.

18. desember 2002