Forslag fra stortingsrepresentantene Marit Nybakk, Rita Tveiten, Gunnar Halvorsen, Kjell Enge­bretsen og Svein Roald Hansen om forvaltningen av Oscarsborg Festning og andre festningsverk som er besluttet tatt ut av militær bruk

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Gjennom forsvarsreformen og restruktureringen av Forsvaret for å møte de nye sikkerhetspolitiske utfordringene, er en rekke forsvarsanlegg tatt ut av militær bruk. De fleste av disse anleggene skal avhendes etter retningslinjer gitt i Innst. S. nr. 342 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 45 og i Innst. S. nr. 232 (2001-2002), jf. St.prp. nr. 55, senest presisert i Budsjett-innst. S. nr. 7 (2002-2003), jf. St.prp. nr. 1.

Når det gjelder festningsverk og andre bygg av kulturhistorisk verdi som ikke lenger har noen forsvarsmessig betydning, har Stortinget ved flere anledninger understreket behovet for å ta vare på disse som nasjonale kulturminner, bl.a. i Innst. S. nr. 82 (1993-1994), jf. St.meld. nr. 54 om Nasjonale Festningsverk og i Innst. S. nr. 314 (2000-2001), jf. Dok 8:52 (2000-2001). Spørsmålet ble senest tatt opp i Budsjett-innst. S. nr. 7 for inneværende budsjettår.

Stortinget fattet gjennom behandling av Innst. S. nr. 314 (2001-2002), følgende enstemmige vedtak:

"Stortinget ber Regjeringen utrede ulike ordninger for organisering av eierskap og forvaltningen av eiendommer, bygg og anlegg med historisk verdi. Regjeringen anmodes om at det i utredningen legges særlig vekt på å vurdere opprettelsen av et nasjonalt fond på linje med National Trust, slik forvaltningen er organisert i USA og Storbritannia."

Forutsetningen fra Stortingets side har vært at det ikke skal tas initiativ til kommersialisering eller anbud for minnesmerker med en slik unik forsvarshistorisk eller kulturell verdi som eksempelvis Oscarsborg Festning i Drøbak og tilsvarende eiendommer, før forvaltningen av disse har vært behandlet av Stortinget som egen sak.

Forslagsstillerne er imidlertid kjent med at etter at splittflagget ble firt på Oscarsborg for siste gang 31. juli 2002, har Forsvarsbygg kommet langt i sitt arbeid med å kommersialisere festningen. Leie av Oscarsborg har vært lagt ut på anbud én gang, og en ny runde er ventet nå, der utleie av Oscarsborg er knyttet sammen med salg av Forsvarets eiendommer på fastlandet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om forvaltningen av Oscarsborg Festning og andre festningsverk som er besluttet tatt ut av militær bruk.

4. mars 2003