Forslag fra stortingsrepresentant Marit Arnstad om at det innføres rekrutteringskvoter for ungdom i fiskerinæringen

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Dagens situasjon i fiskerinæringen og måten kvotesystemet er bygget opp på gjør det vanskelig for nye aktører, og særlig for ungdom, å få innpass i fiskerinæringen. Det må bli lettere for unge som ønsker å bli heltidsfiskere å få mulighet til å kvalifisere seg til fiskerettigheter. Intensjonen med et forslag om å innføre rekrutteringskvoter er å gi de som ønsker å jobbe som fiskere, en mulighet til å gå inn i fiskerinæringen, uten at dette skal gå på bekostning av lønnsomheten hos de øvrige aktørene i næringen.

Ordningen med rekrutteringskvoter bør baseres på et kvotefond som bygges opp av de kvotene som hvert år inndras til staten ved at personer går over til andre yrker, pensjonerer seg, eller at kvoter faller bort på grunn av passivitet. Et kvotefond må bygges opp over tid. Det bør ligge til grunn at et rekrutteringsfond også bør tilgodesees når det samlede kvotegrunnlaget eventuelt blir bedre.

For å unngå at det legges ytterligere press på det øvrige kvotesystemet, må en rekrutteringskvote være tidsavgrenset for de ungdommene som tildeles kvoter. Ungdommene som blir tildelt rekrutteringskvoter må skaffe deler av inntekten sin fra fiske i gruppe II. Kravet for å få tildelt rekrutteringskvote må være fagbrev innen fiskerifag eller annen relevant kompetanse og en øvre aldersgrense på 25 år. En rekrutteringskvote bør ha en begrenset gyldighetsperiode, for eksempel begrenset oppad til maksimalt ti år.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen innføre rekrutteringskvoter, for ungdom i fiskerinæringen, med en begrenset gyldighetsperiode. Ordningen med rekrutteringskvoter bør basere seg på et kvotefond som bygges opp av deler av de kvotene som inndras til staten.

19. mars 2003