Utviklingen i ulike næringer

Både Norges Bank og Statistisk sentralbyrå samler nå regelmessig inn informasjon om utviklingen i de ulike sektorene i næringslivet. Høsten 2002 etablerte Norges Bank et regionalt nettverk som består av bedrifter, organisasjoner og kommuner i hele landet. Seks ganger i året henter Norges Bank inn informasjon fra nettverket om utviklingen i næringenes og bedriftenes økonomi. Statistisk sentralbyrå utarbeider hvert kvartal et konjunkturbarometer, en undersøkelse som kartlegger industriledernes vurderinger av konjunktursituasjonen og utsiktene framover. Undersøkelsene fra Norges Bank og Statistisk sentralbyrå viser følgende hovedtrekk i utviklingen innenfor ulike næringer vinteren 2002/2003:

  • Den eksportrettede industrien melder om svekket konkurransekraft og fallende aktivitet, som følge av høy lønnsvekst og sterk kronekurs. Problemene i eksportrettet industri er i ferd med å forplante seg til bedrifter som leverer sine produkter på hjemmemarkedet.

  • Offshorerelatert virksomhet, skipsverft, metallvarer, maskinvarer og liknende virksomhet melder om markert nedgang i produksjonsvolum, kapasitetsutnyttelse og sysselsetting. Samlet ordrebeholdning er nå tilbake på det svært lave nivået fra våren 1999. Snøhvitutbyggingen bidrar imidlertid positivt.

  • Treforedlingsindustrien, kjemisk industri, metallindustrien og andre bransjer som produserer innsatsfaktorer, melder om stabil produksjon og kapasitetsutnytting, men fallende sysselsetting og færre ordre.

  • Innenfor bygg- og anleggsbransjen rapporteres det om uendret etterspørsel vinteren 2002, men bedriftene forventer fallende etterspørsel i 2003.

  • For industri, varehandel og tjenesteyting rettet mot husholdningene, ser etterspørselen fortsatt ut til å vokse moderat.

  • Både offentlig sektor og industrien rapporterer om nedbemanning og permitteringer.