Forslag fra stortingsrepresentant Trond Giske om lov om endringer i lov 22. mai 1998 nr. 30 om offentliggjøring av politiske partiers inntekter. (Omfatter støtte til politiske partiers fylkes- og kommuneorganisasjoner og sideorganisasjoner)

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:6 (2003-2004)
  • Dato: 16.10.2003
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Odelstinget

Bakgrunn

Stortinget har tidligere vedtatt at politiske partiers inntekter skal offentliggjøres. Dette for å hindre at partier i det skjulte mottar gaver fra bedrifter og enkeltpersoner som kan gi grunnlag for beskyldninger om at økonomiske bidrag har betydning for utfallet i enkeltsaker.

Under Odelstingets behandling av forslag til endringer i lov 22. mai 1998 nr. 30 om offentliggjøring av politiske partiers inntekter til også å gjelde kommune- og fylkespartier, ble det gitt tilslutning til intensjonene i forslaget, men vedtatt at saken skulle utredes nærmere av regjeringen. Denne utredningen har latt vente på seg. Det fremmes derfor forslag om å utvide lovens virkeområde til også å omfatte bidrag til fylkes- og kommunepartier og partienes sideorganisasjoner, som for eksempel partienes ungdomsorganisasjoner og kvinneorganisasjoner, på nasjonalt plan, fylkesnivå og lokalt nivå.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Vedtak til lov

om endringer i lov 22. mai 1998 nr. 30 om offentliggjøring av politiske partiers inntekter

I

I lov 22. mai 1998 nr. 30 om offentliggjøring av politiske partiers inntekter gjøres følgende endringer:

§ 1 skal lyde:

Politiske partier som er registrert etter valgloven § 5-1 og som har stilt liste til siste stortings-, fylkes- eller kommunevalg, plikter å avlegge årlig regnskap over inntekter til partiets hovedorganisasjon, fylkes- og lokalledd. Det samme gjelder for disse partiers sideorganisasjoner på nasjonalt plan, fylkesnivå og lokalt plan dersom de har mottatt bidrag som overstiger beløp nevnt i § 2.

§ 2 skal lyde:

Regnskapet over inntekter skal inneholde opplysninger om følgende inntektstyper:

  • 1. Offentlig partistøtte

  • 2. Kontingentinntekter

  • 3. Tilskudd fra privatpersoner, lotterier, innsamlingsaksjoner o.l.

  • 4. Renteinntekter

  • 5. Tilskudd fra institusjoner, organisasjoner, foreninger og sammenslutninger, samt fra stiftelser og fonds

Hvis et parti i regnskapsåret fra samme navngitte tilskuddsyter mottar ett eller flere tilskudd som til sammen overskrider 20 000 kroner, skal beløpet og tilskuddsyterens navn oppgis i regnskapet.

Regnskapet skal inneholde opplysninger om den samlede sum av anonyme tilskudd og om størrelsen av hvert enkelt tilskudd over 20 000 kroner. Som bidrag regnes alle former for støtte enten det dreier seg om kontante eller andre former for ikke-kontante bidrag som kan omregnes til verdi av 20 000 kroner eller mer.

§ 3 skal lyde:

Inntektsregnskapet avlegges for perioden 1. januar til 31. desember.

Inntektsregnskapet skal underskrives av partiets, fylkets eller kommunepartiets leder, inneholde en erklæring om at partiet ikke har hatt andre inntekter enn de oppgitte, og være godkjent av revisor. For partiers sideorganisasjoner skal inntektsregnskapet underskrives av organisasjonens, fylkets eller lokalleddets leder.

§ 4 skal lyde:

Regnskapet sendes Stortinget, fylkestinget eller kommunestyret senest 6 måneder etter regnskapsårets avslutning.

II

Loven trer i kraft straks og med virkning fra og med regnskapsåret 2003.

16. oktober 2003