Forslag fra stortingsrepresentantene May Hansen, Magnar Lund Bergo og Karin Andersen om at Human-Etisk Forbund og andre livssynssamfunn og et registrert trossamfunn med vigselsrett skal få rett til å forestå partnerskapsinngåelse

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Stortinget behandlet lov om endring i lov 4. juli 1991 nr. 47 om ekteskap (ekteskapsloven) Innst. O. nr. 17 (2002-2003), 2. desember 2003. Her var det en enstemmig komité som stilte seg positive til at livsynssamfunn skal få vigselsrett. Dagens situasjon er slik at det foreløpig bare er Human-Etisk Forbund som har søkt om vigselsrett som livssynssamfunn. Human-Etisk Forbund har siden 6. mai 1997 søkt om rett til å forestå vigsler og partnerskapsinngåelser som en naturlig del av det å kunne tilby en livssynsforankret seremoni for alle.

Forslagsstillernes primære standpunkt er at ekteskap og partnerskapsinngåelse skal være livssynsnøytral, og at Notarius publicus (dommer i tingretten) skal utføre vigsel med utgangspunkt i dagens borgerlige vigsel. Dette hadde medført at ingen trossamfunn hadde fått vigselsrett, og at de som ønsker religiøse eller livssynsorienterte seremonier knyttet til ekteskap/partnerskap, arrangerer dette i tillegg.

Under behandlingen av ekteskapsloven ble det ikke gjort endringer i partnerskapsloven slik at vigselsrett for livssynssamfunn og trossamfunn også skal gjelde inngåelse av partnerskap. Statsråd Laila Dåvøy sa under debatten om endringer i ekteskapsloven 2. desember 2003:

"Det er kun Human-Etisk Forbund som har søkt om dette, og ingen andre. Det er kanskje litt lite å gå til en stor lovendring på bakgrunn av én organisasjons ønske."

Nettopp fordi det foreløpig kun er én organisasjon som har søkt om rett til å forestå partnerskapsinngåelse på livssynsgrunnlag som et alternativ til Notarius publicus, er det desto viktigere at de som ønsker et slikt alternativ, får dette gjennom Human-Etisk Forbund. Det vil være et viktig prinsipp å endre lovgivningen slik at Human-Etisk Forbund og andre livssynssamfunn og trossamfunn både kan forestå vigsler og partnerskapsinngåelser, og at myndighetene dermed likestiller ekteskap og partnerskap gjennom lovgivningen.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen foreslå endringer i ekteskapsloven og partnerskapsloven og eventuelt andre tilhørende lover, slik at alle livssynssamfunn og trossamfunn som har vigselsrett og som søker rett til å forestå partnerskapsinngåelser, får dette innvilget på lik linje med ekteskap.

6. februar 2004