Forslag fra stortingsrepresentantene Morten Lund og Ola D. Gløtvold om å innvilge dispensasjoner slik at fellesturer for pensjonister med snøscooter kan arrangeres i visse tilfelle der dette ikke fører til miljøskade

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I mange bygder er det over de siste tiår utviklet en tradisjon med at frivillige organisasjoner inviterer pensjonister med på dagsturer med snøscooter til fjells. Turene har vært lagt til ei helg før påske, og har blitt populære.

De to siste år er det rapportert at fylkesmenn har lagt ned forbud mot slike turer. Dette har bl.a. skjedd i Sør-Trøndelag der fylkesmannen i 2003 overprøvde en lokalt innvilget dispensasjon i Oppdal, og orienterte andre aktuelle kommuner om grunnlaget for avslaget. I 2004 har Fylkesmannen i Sør-Trøndelag sendt et brev til alle kommuner der det varsles at ev. dispensasjoner for denne type turer vil bli overprøvd og nektet. Det er i brevet vist til ny korrespondanse med Miljøverndepartementet om praktisering av dispensasjonsadgangen etter forskrift om motorferdsel i utmark.

Forslagsstillerne er kjent med at det skal foretas en gjennomgang av regelverket som gjelder for mo­torferdsel i utmark etter en evaluering som skal skje i 2005. Forslagsstillerne er enig i at det må ligge til grunn for reglene en restriktiv holdning til motorferdsel i utmark, samtidig som nødvendig motorferdsel kan tillates.

Forslagsstillerne vil påpeke at de aktuelle snøscooter-turene for pensjonister har hatt et meget beskjedent omfang, og at det vil være enkelt å unngå at dispensasjoner for slike turer fører til en generell åpning for fornøyelseskjøring. Dette kan gjøres for eksempel ved at det kreves tillatelse for den enkelte tur, og at det i søknaden angis antall deltagere og den rute som skal følges. Det kan også settes som krav at en pensjonistforening er medarrangør.

Forslagsstillerne anser at pensjonistturer av denne karakter er svært positive tiltak ut fra trivsels- og helsehensyn, og at de med fornuftige restriksjoner må kunne gjennomføres som tidligere. Fellesturer for pensjonister må derfor regnes som nyttekjøring. Samtidig legges det vekt på at det er negativt for respekten for miljøvern, dersom denne type ferdsel blir stemplet som en miljøbelastning. Forslagsstillerne ønsker at de nødvendige endringer i forståelsen av dagens regelverk blir gjennomført så raskt at de kan gjelde også denne vintersesongen.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen legge til grunn at regelverket for motorferdsel i utmark skal praktiseres slik at det kan innvilges dispensasjoner for organiserte dagsturer med snøscooter med pensjonister under vilkår som sikrer at miljøskade ikke oppstår.

24. februar 2004