Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om å tilpasse norske importkvoter av øl, vin og brennevin til EUs kvotesystem

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Det foreslås at de norske kvotene for avgiftsfri import av øl, vin og brennevin endres, og gjøres like de kvotene som gjelder for privat avgiftsfri import av alkoholholdige drikkevarer mellom EU-land.

Nordmenn kan i dag importere en flaske brennevin og en flaske vin, eventuelt to flasker vin, til privat forbruk, uten å måtte betale avgifter ved grensepasseringen. En slik kvote er meningsløst lav. Det antall alkoholholdige drikkevarer som kan fraktes avgiftsfritt fra et EU-land til et annet EU-land er betydelig større. Ved et eventuelt fullt norsk EU-medlemskap er det sannsynlig at Norge vil måtte godta EUs kvotesystem. Som et land som står utenfor EU kan vi selv velge. Det er ingenting som hindrer oss i å innføre de samme reglene som gjelder mellom medlemslandene i EU, dersom vi ønsker det. Som et ledd i en naturlig EU-tilpasning vil det tvert imot være naturlig at vi samordner regelverket vårt med det som gjelder innen EU. Det vil bidra positivt til å styrke norske statsborgeres personlige frihet og valgmuligheter.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige forslag, eventuelt foreta nødvendige regelendringer, slik at de norske kvotene for avgiftsfri import av øl, vin og brennevin til privat forbruk blir like med de kvotene som i dag gjelder mellom medlemslandene i EU.

17. november 2004