Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om å tillate salg av vin og sterkøl i butikker i hele åpningstiden

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Norge er et av meget få land, utenom den muslimske verden, som ikke tillater salg av vin og brennevin i vanlige kolonialbutikker. I tillegg praktiserer Norge en merkelig ordning der vanlig kolonialbutikker, som har adgang til å selge vanlige øl og rusbrus, må avslutte salget av disse produktene på et lovbestemt klokkeslett, ofte lenge før butikkenes stengetider.

Det finnes ingen fornuftige begrunnelser for å opprettholde slike gamle forbudsordninger. Vanskeligheter for forbrukerne med å kjøpe brennevin fører kun til ulovlig kjøp av smuglede varer og egen ulovlig produksjon. Forbudet mot å selge et kulturprodukt som vin i vanlige butikker har et latterlighetens skjær over seg. Det samme gjelder forbudet mot å selge ulike typer øl i butikker. I praksis virker det dessuten konkurransevridende i forhold til enkelte utenlandske ølsorter som har en alkoholprosent noe høyere enn norsk øl som er tillatt solgt i vanlige butikker.

Forbudet mot å selge vanlig øl i deler av butikkenes ordinære åpningstider er formyndersk, fullstendig meningsløst og helt uten fornuftig begrunnelse, men er i det minste til fordel for utelivsbransjen.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

  • 1. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om nødvendige lovendringer slik at brennevin kan selges i vanlige butikker.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om nødvendige lovendringer slik at vin og sterkøl kan selges i vanlige butikker.

  • 3. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag slik at de alkoholholdige produktene som det er lovlig å selge i vanlige butikker kan selges så lenge butikkene er åpne.

9. februar 2005