Forslag fra stortingsrepresentantene Marit Nybakk, Gunnar Halvorsen, Tore Nordtun og Marit Arnstad om å ta initiativ overfor næringslivet i Roga­land med tanke på å bygge en helikoptersimulator for NH90-helikoptre på Stavanger lufthavn/Sola flystasjon

Til Stortinget

Bakgrunn

Forsvaret får innfaset 14 nye NH90-helikoptre for bruk i perioden 2005-2008, og har opsjon på 10 til, som forhåpentligvis kan brukes til et skifte av helikoptre for redningshelikoptertjenesten. Totalt i Europa er det bestilt over 500 NH90-helikoptre, og det eksisterer opsjoner på over 100 til.

Helikopterflyvning er dyrt, og penger kan spares på å bruke en helikoptersimulator. En simulator gir dessuten mulighet for å simulere situasjoner (nødlandinger, motorstopp etc.), som det er vanskelig å øve på i virkeligheten.

Med bakgrunn i det store antall bestilte helikoptre, og med tanke på det store helikopterfaglige miljøet i regionen - både sivilt og militært, ønsker forslagsstillerne å styrke det helikopterfaglige miljøet ved Stavanger lufthavn, Sola/Sola flystasjon ved å etablere en helikoptersimulator der. Regjeringen bør derfor pålegges å ta initiativ til og arbeide for at en slik simulator etableres i privat regi, med privat finansiering. Interesse for dette er allerede registrert hos næringslivet i regionen. Mulighetene for øvrige europeiske kunder er store. Alternativ lokalisering er bl.a. Nederland.

Stavanger lufthavn, Sola, er knutepunkt for regio­nen og har internasjonale ruter. Samme sted er det etablert flere helikopterverksteder og operative helikopterselskaper. Av militære anlegg i regionen kan Nato Joint Warfare Centre og Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK) nevnes, samt Sola flystasjon med sin aktivitet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen ved Forsvarsdepartementet om å ta initiativ overfor næringslivet i Rogaland med tanke på å bygge en helikoptersimulator for helikoptre av typen NH90 på Stavanger lufthavn, Sola/Sola flystasjon.

18. april 2005