Forslag fra stortingsrepresentantene Heikki Holmås og Karin Andersen om å endre reglene for spesialistkvoten slik at det blir lettere for kvalifisert arbeidskraft å arbeidsinnvandre fra land utenfor EØS-området

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Kvoten for spesialister og fagarbeidere fra land utenfor EØS-området er satt til 5 000 årlige arbeidsinnvandrere. Imidlertid har denne kvoten aldri blitt fylt opp, men hatt en gradvis nedgang i innvilgelser. I 2002 fikk 1 667 innvilget slik arbeidstillatelse. I 2003 var det 1 126 og i 2004 var det kun 747.

Hvis vi mener alvor med det uttalte målet om å være mer åpne for arbeidstakere fra land utenfor EØS-området, må spesialistbestemmelsene gjøres mindre rigide. Mens det i dag er slik at arbeidstaker kan søke med bakgrunn i jobbtilbud eller få slik søknad fremmet av arbeidsgiver, bør et nytt regelverk gi muligheten for kompetent arbeidskraft til å komme til Norge og ha liknende mulighet til å søke arbeid som den EØS-borgere har i dag for en nærmere fastsatt periode.

I Canada gis arbeidstillatelse til søkere, basert på et kriteriesystem der alder, tilknytning, utdanning, praksis og språkkunnskaper vektlegges. Søkere med kompetanse fra bransjer med mangel på arbeidskraft prioriteres i behandlingskøen. Det forutsettes at arbeidssøkerne kan dokumentere at de er i stand til å ta vare på seg selv økonomisk i en periode på seks måneder.

Med utgangspunkt i de positive erfaringene fra Canada ønsker forslagsstillerne å endre kriteriene for spesialist- og fagarbeidsinnvandringskvoten slik at det blir utarbeidet et kriteriesystem likt det canadiske for kvoten på 5 000 spesialisttillatelser, slik at kvalifiserte arbeidsinnvandrere har muligheten til å komme til Norge og søke om arbeid her.

Forslagsstillerne vil understreke at kravet om norske lønns- og arbeidsvilkår fortsatt skal gjelde for de som innvilges slik tillatelse, og at ansvaret for tilsyn med dette påhviler Arbeidstilsynet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen endre reglene ved innvilgelse av arbeidstillatelse til fagarbeidere og spesia­ister slik at kvalifiserte arbeidsinnvandrere kan få arbeids- og oppholdstillatelse for å søke arbeid i Norge i en nærmere fastsatt periode.

27. april 2005