Forslag fra stortingsrepresentantene Børge Brende, Line Henriette Holten Hjemdal og Gunnar Kvassheim om statlig erverv av eiendommen Vestre Vollene på Hardangervidda

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

En eiendom på 146 000 mål på Hardangervidda er nylig lagt ut for salg. En rekke organisasjoner, bl.a. Den Norske Turistforening og Norsk Jeger- og Fiskerforbund har bedt Regjeringen forsøke å få hånd om eiendommen, blant annet for at allmennheten skal sikres økt tilgang til jakt og fiske.

Det vises videre til regjeringspartienes statlige oppkjøp av en eiendom med 66 m strandlinje på Huk, Bygdøy i Oslo, til en pris av 30 mill. kroner. Det er viktig at det høye ambisjonsnivået som med dette er lagt til grunn, følges opp med sikte på statlig erverv av den unike eiendommen på Hardangervidda.

Det må være et grunnleggende prinsipp at vår egen generasjon har et ansvar for å gi kommende generasjoner en like god tilgang til naturopplevelser som vi selv har.

Allemannsretten er den viktigste bærebjelken for at alle skal utøve et aktivt friluftsliv. Det er derfor viktig at denne ikke svekkes, og at det kontinuerlig gjøres et arbeid for å sikre at allemannsretten fortsatt står sterkt både i den juridiske og i den allmenne rettsoppfatning.

Det vises for øvrig til Soria Moria-erklæringen, der det heter:

"… at det skal bevilges mer penger til å kjøpe attraktive friarealer og strandområder til allmennhetens bruk."

Det vil etter forslagsstillernes mening være av stor nasjonal interesse at en gjennom et statlig kjøp av denne eiendommen sikres tilgang til 7 hytter som kan leies ut til Den Norske Turistforening, jakt og uinnskrenkede fiskemuligheter, innenfor bærekraftige rammer.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen gå i forhandlinger med I/S Laagefjeld med sikte på erverv av den 146 000 mål store eiendommen Vestre Vollene på Hardangervidda som er lagt ut for salg.

10. november 2005