Forslag fra stortingsrepresentantene Erna Solberg, Sonja Sjøli, Inge Lønning og Martin Engeset om endringer i regelverket for pleiepenger for å sikre like rettigheter for begge foreldre ved omsorg for tidlig fødte og syke barn

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Det er en stor belastning for en familie å få et for tidlig født og sykt barn som trenger ekstra behandling og oppfølging, ofte over lang tid. Situasjonen for barnet kan endre seg fra dag til dag, og det kan være en svært psykisk belastende periode for foreldrene.

Det er derfor viktig at foreldre får mulighet til å være sammen, støtte hverandre og dele ansvaret og omsorgen i en periode med store belastninger, usikkerhet og utrygghet rundt barnets situasjon.

Dessverre tar ikke dagens ordning med pleiepenger hensyn til hele familien. Ordningen med pleiepenger tilfaller som oftest mor. Det er viktig å få en god, fleksibel og rettferdig ordning slik at både mor og far kan ha mulighet til å ta et felles ansvar, og at det blir like rettigheter for far og mor.

Etter folketrygdlovens § 9-11 kan det ytes pleiepenger til foreldre og andre med omsorg for et alvorlig sykt barn. Det fremgår av lovteksten at begge foreldre kan få pleiepenger samtidig, hvis det er behov for det. Imidlertid viser det seg i praksis å være vanskelig å få pleiepenger for begge foreldre i tilfeller der alvorlig syke barn er innlagt i sykehus.

Subgruppen nyfødtmedisin i Norsk barnelegeforening har påpekt at det er spesielle utfordringer ved en nyfødtavdeling. Lovverket, slik det foreligger i dag, tar i det vesentlige kun hensyn til kritisk syke barn med varig sykdom. For tidlig fødte barn er ofte ustabile over en lengre periode, men blir ikke nødvendigvis varig syke.

I de tilfeller hvor det er små søsken hjemme må det legges til rette for at far, eventuelt mor, må få mulighet til å ta seg av disse. Det er viktig forebyggende familiearbeid, og det er behov for å legge til rette for individuelle løsninger.

I en reportasjeserie i Romerikes Blad på forsommeren 2005 kom det frem at mange fedre ikke får pleiepenger eller annen økonomisk støtte, og dermed opplever å måtte ta ut ferie, bruke sykedager for tilsyn av syke barn, eller sykemelde seg hos egen lege for å få mulighet til å være sammen med det syke barnet og mor. Bare i helt spesielle situasjoner vil også far få graderte pleiepenger. Flere fedre har ytret ønske om graderte pleiepenger, spesielt i slutten av sykehusinnleggelsen.

Subgruppen nyfødtmedisin i Norsk barnelegeforening har gjennomført en undersøkelse ved 12 av 15 nyfødtavdelinger i landet. Undersøkelsen avdekker at det er behov for presisering og endring i lovverket for å oppnå lik praksis ved alle sykehus i Norge, og for lettere å tilrettelegge omsorgssituasjonen for småbarnsfamilier, slik at far kan få graderte pleiepenger.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i regelverket for pleiepenger som:

  • 1. Sikrer at folketrygdlovens uttrykk "svært alvorlig sykdom eller skade" defineres likt ved sykehus over hele landet. Det bør også vurderes om dagens sykdomsdefinisjon er for streng.

  • 2. Sikrer reell mulighet for tilståelse av pleiepenger til begge foreldre etter folketrygdlovens § 9-11, også når barnet er innlagt i sykehus.

  • 3. Sikrer reell mulighet til graderte pleiepenger for begge foreldre.

1. februar 2006