Forslag fra stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Siv Jensen om lov om endring i lov 22. mai 1902 nr. 10 Almindelig borgerlig Straffelov (Straffeloven)

Innhold

Til Odelstinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne viser til stadige eksempler på voldtektsdommer som ligger rundt det som er dagens minstestraff for voldtekt. Også i saker hvor man legger vekt på skjerpende omstendigheter er straffen ofte ikke mer enn ett og et halvt til to år over dagens minstestraff. Forslagsstillerne har videre registrert tilfeller der man har gått under den fastsatte minstestraff for denne type forbrytelser. Dette skjer til og med i saker hvor det er mindreårige som har blitt utsatt for slike overgrep.

Forslagsstillerne mener dette viser at straffenivået for slike forbrytelser er for lavt. Det å voldta noen er blant de groveste overgrep man kan gjøre mot et annet menneske. Samfunnets reaksjon og lovgivers signal bør stå i forhold til dette. Så er ikke tilfellet i dag. Likeledes er det et faktum at de fleste offer for denne typen kriminalitet er kvinner, og at disse overgrepene er noe ofrene må leve med ettervirkningene av resten av livet.

Det har vært mange diskusjoner om hva som er gjennomsnittlig straffenivå for voldtekt, men anslag viser at straffenivået over tid har ligget mellom to og tre år. Dette anslaget underbygges av at avsagte straffedommer generelt befinner seg i den nedre tredjedel av strafferammen i det enkelte straffebud, og kanskje endog lavere.

Konkret kan det vises til flere eksempler på dette. I en dom fra Valdres tingrett fra november 2005 ble en mann på 25 år dømt til 1 år og 8 måneder for en grov voldtekt av ei ung jente i tjueårene. Det var omtrent halvparten av aktors påstand i saken. Straffen er satt under minstestraff på grunn av en tilståelse i politiforklaringen. Denne tilståelsen ble trukket tilbake i retten.

Forslagsstillerne er klar over at denne saken ble påanket og således ikke er endelig, men mener likevel det er en billedliggjøring av hvor man legger straffenivået dersom man blir dømt.

I en annen sak fra Bergen ble ei ung jente på 13 år voldtatt. Denne voldtekten var sågar planlagt på forhånd. Resultatet var likevel kun fengsel i tre og et halvt år.

I en dom fra Hålogaland lagmannsrett i år ble en 47 år gammel mann dømt til fengsel i to år og seks måneder, hvorav ett år betinget for voldtekt (analt samleie), av gutt på 13 år i 1993 og for utuktig omgang med gutt i 1998.

En dom fra Agder lagmannsrett fra 2003 gjaldt voldtekt til samleie med barn under 14 år. En 29 år gammel mann ble etter anke til lagmannsretten på ny kjent skyldig i overtredelser av straffeloven § 192 første ledd, jf. annet ledd og § 195 første ledd 2. straffalternativ. Han hadde samleie med en pike som var knappe 14 år gammel. Straffen ble som i tingretten fastsatt til fengsel i tre år, og fornærmede ble tilkjent oppreisning med kr 75 000. Dommen omfattet også trusler mot en tidligere kjæreste, som tiltalte var domfelt for i tingretten.

Dette er eksempler som viser hvilke reaksjoner man kan få for slike overgrep i dag, og selv om enkelte dommer det her er vist til kan være påanket, mener forslagsstillerne at signaler fra domstolene er meget alvorlige.

Forslagsstillerne mener at dette er et for lavt straffenivå for slike forbrytelser og overgrep.

Det ble i forbindelse med behandling av ny alminnelig straffelov, i en felles merknad fra justiskomiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet, vist til at man ønsket å øke minstestraffen for grov voldtekt til tre år, jf. Innst O. nr. 72 (2004-2005). Det ble videre gitt klare føringer fra flertallet om at man generelt ønsket et høyere straffenivå for denne typen forbrytelse.

Forslagsstillerne registrerer på bakgrunn av dette at det nå bør være flertall på Stortinget for å øke minstestraffen for grov voldtekt til tre år. På bakgrunn av en rekke eksempler på lave straffer for slike overgrep, mener forslagsstillerne at tiden nå er moden for å øke minstestraffen for grov voldtekt. For øvrig vil forslagsstillerne vise til at Fremskrittspartiet mener hele strafferammen i større grad må benyttes enn hva tilfellet er i dag. Straffene bør etter forslagsstillernes syn normalt ligge i midtre sjikt av en strafferamme og oppover, dersom det ikke er helt spesielle forhold som tilsier lavere straff.

Forslagsstillerne ønsker videre å øke straffen for seksuell omgang med barn under 14 år fra to til tre år i straffeloven § 195. Dessverre har man registrert at overgrep mot barn har vært et økende problem. Det har også vært et økende problem at barn har blitt lokket av overgripere via Internett, og blitt eller blitt forsøkt misbrukt seksuelt.

I saker hvor de som hadde seksuell omgang er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling, vil bestemmelsens siste ledd fortsatt gi mulighet til å gå under den fastsatte minstestraff eller helt bortfalle. Om man er omtrent jevnbyrdige vil fortsatt være opp til rettens skjønn å vurdere.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Vedtak til lov

om endring i lov 22. mai 1902 nr. 10 Almindelig borgerlig Straffelov (Straffeloven)

I

I lov 22. mai 1902 nr. 10 Almindelig borgerlig Straffelov (Straffeloven) gjøres følgende endringer:

§ 192 annet ledd skal lyde:

Straffen er ubetinget fengsel i minst 3 år dersom

  • a) den seksuelle omgang var samleie, eller

  • b) den skyldige har fremkalt en tilstand som nevnt i første ledd bokstav b for å oppnå seksuell omgang.

§ 195 første ledd skal lyde:

Den som har seksuell omgang med barn under 14 år, straffes med fengsel inntil 10 år. Dersom den seksuelle omgangen var samleie, er straffen fengsel i minst 3 år.

II

Loven trer i kraft straks.

2. februar 2006