Forslag fra stortingsrepresentantene May-Helen Molvær Grimstad, Hans Olav Syversen og Bjørg Tørresdal om maksimal ukentlig oppholdstid for barn i barnehage

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I perioden som småbarnsfamilie har foreldrene særlig viktige oppgaver i hjemmet. Det er derfor avgjørende med gode ordninger som gjør det mulig å kombinere yrkesdeltakelse med en god og stabil barneomsorg. Foreldrenes mulighet til å tilpasse sin tid til barnas behov er viktig for å sikre barna gode omsorgsvilkår. Med bakgrunn i Regjeringens signaler om utvidet åpningstid i barnehagen, mener forslagsstillerne at det er nødvendig med en lovendring som begrenser barnets ukentlige oppholdstid i barnehagen.

I tillegg til at barnehagen er et omsorgstilbud, skal barnehagen være en pedagogisk virksomhet som gir barn under opplæringspliktig alder gode utviklings- og aktivitetsmuligheter i nær forståelse og samarbeid med barnas hjem. Barnehagen skiller seg dermed klart fra ulike barnepassordninger der formålet primært er barnetilsyn. Forslagsstillerne mener en generell adgang til døgnåpne barnehager vil svekke barnehagen som pedagogisk tilbud. Etter gjeldende lov må barnehageeier som ønsker å holde barnehagen åpen utover dagtid, ha særlig godkjenning fra kommunen. Personale som arbeider i barnehagen på natttid har dessuten unntak fra utdanningskravet i barnehageloven § 18 første ledd.

Åpningstiden i barnehagen har for mange satt en grense for hvor lenge småbarnsforeldre kan være på jobb. Hensynet til barna tilsier at arbeidsgiver har et ansvar for å legge til rette for at foreldre kan ha en arbeidstid som også muliggjør et familieliv. Et døgnåpent barnehagetilbud uten maksimal oppholdstid for barn, kan føre til at foreldre står svakere overfor en arbeidsgiver som ønsker at de skal være lenger på jobb. Forslagsstillerne er opptatt av at barnehager med fleksibel oppholdstid ikke må bli en ordning som fører til økt press om lengre arbeidsdag. For voksne reguleres arbeid og fritid i arbeidsmiljøloven. På samme måte som voksne har barn også behov for hvile.

Av hensyn til barna mener forslagsstillerne at det er arbeidslivet som i hovedsak skal tilpasse seg familielivet, ikke motsatt. FNs konvensjon for barnets rettigheter, også kalt barnekonvensjonen, sier følgende om barnets rettigheter og familiens behov for å være sammen:

"De stater som er parter til denne konvensjon (…), minner om at De Forente Nasjoner i Verdenserklæringen om menneskerettigheter har uttalt at barndommen er berettiget til særskilt omsorg og hjelp, som er overbevist om at familien, som samfunnets grunnleggende enhet og det naturlige miljø for vekst og velvære for alle dets medlemmer, i særdeleshet barna, bør gis nødvendig vern og hjelp slik at den fullt ut kan påta seg sine forpliktelser i samfunnet."

Barnekonvensjonen understreker her lovgivers rolle som tilrettelegger for et velfungerende familieliv, ikke bare et velfungerende arbeidsliv.

Det finnes noen foreldre som har behov for barnetilsyn om natta, for eksempel foreldre som har nattarbeid og er alene om omsorgen for barn. Forslagsstillerne mener likevel at barnehagens hovedfunksjon er å være et pedagogisk tilbud til barn under skolepliktig alder. For å imøtekomme behovet for barnetilsyn får aleneforsørgere stønad til barnetilsyn for å kunne være i arbeid eller utdanning. Denne stønaden gis til barnet har fullført fjerde skoleår, men kan i særlige tilfeller gis lengre. Mange aleneforeldre bruker stønaden til barnetilsyn til å betale en eller flere faste barnevakter som de organiserer selv.

Det finnes også ulike organisasjoner som tilbyr barnepass om kvelden og natta. Aleneforeldreforeningens avlastningstilbud i Oslo, Rødhette, er et eksempel på hvordan behovet for barnepass kan organiseres. Der hjelper aleneforeldre hverandre. Forslagsstillerne ønsker en kartlegging av tilbud og behov for barnetilsyn om kvelden og natta, og ber Stortinget anmode Regjeringen om å utrede dette.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

I

Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag om maksimal ukentlig oppholdstid for barn i barnehage.

II

Stortinget ber Regjeringen kartlegge behovet for barnetilsyn om kvelden og natta og eventuelt fremme forslag til praktiske og økonomiske ordninger som kan imøtekomme behovet.

9. februar 2006