Forslag fra stortingsrepresentantene Ulf Leirstein, Kåre Fostervold, Gjermund Hagesæter, Ketil Solvik-Olsen og Tord Lien om å fjerne særavgiften på sjokolade- og sukkervarer

Til Stortinget

Bakgrunn

For budsjettåret 2006 har Stortinget vedtatt en særavgift på sjokolade- og sukkervarer, som innebærer at disse produktene får en avgift på kr 16,07 pr. kg. Norske Sjokoladefabrikkers Forening har ved flere anledninger bedt om at Stortinget fjerner denne avgiften, da den er sterkt konkurransevridende og medfører en særkostnad på ca. kr 400 000 pr. produksjonsarbeidsplass i norsk sjokoladeindustri.

Særavgiften på sjokolade- og sukkervarer omfatter sukkervarer og godterier som tyggegummi, karameller, pastiller og sukkertøy, både med og uten innhold av sukker. Avgiften omfatter også sjokolade og andre næringsmidler som inneholder kakao.

I St.meld. nr. 2 (2004-2005) Revidert nasjonalbudsjett 2005 redegjorde regjeringen Bondevik II, etter anmodning fra Stortinget, for sjokolade- og sukkervareindustriens rammebetingelser. I forbindelse med Stortingets behandling av saken ble regjeringen Bondevik II bedt om å foreta en ny og grundig vurdering av sjokolade- og sukkervareindustriens rammebetingelser, og fremme forslag for å motvirke konkurransevridningen mellom produsenter av svært like produkter.

I St.prp. nr. 1 (2005-2006) Skatte-, avgifts- og tollvedtak, konkluderer regjeringen Bondevik II med at det er svært lite hensiktsmessig å utvide eller justere avgiftsgrensene, og at den ulike avgiftsmessige behandlingen kun kan avhjelpes gjennom en full avvikling av avgiften. Regjeringen Bondevik II foreslo å avvikle sjokolade- og sukkervareavgiften fra 1. desember 2006, og fram til dette holde satsen reelt uendret gjennom en prisjustering til 16,07 kroner pr. kg av varens avgiftspliktige vekt. Fremskrittspartiet støttet forslaget om full avvikling av avgiften, men ønsket samtidig at den foreslåtte prisjusteringen ikke skulle finne sted, men at satsen ble holdt uendret frem til avvikling 1. desember 2006.

I St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006) sa Regjeringen Stoltenberg seg enig i at sjokolade- og sukkervareavgiften byr på avgrensningsproblemer, og at den behandler ulike former for søtsaker og snacks forskjellig. Regjeringen mente at hensynet til et enklere regelverk og likebehandling kunne tale for å fjerne sjokoladeavgiften. Regjeringens konklusjon var at en fjerning av sjokoladeavgiften fra 1. desember 2006 imidlertid i sin helhet ville bli belastet budsjettet for 2007, og skape uheldige bindinger før øvrige deler av 2007-budsjettet var vurdert. Regjeringen så også behov for å vurdere de ernæringsmessige konsekvensene av å avvikle avgiften. Regjeringen fremmet derfor forslag om at avviklingen av sjokoladeavgiften fra 1. desember 2006 tas ut av budsjettet for 2006. Dette sluttet flertallet i Stortinget seg til.

Vurdering

En fjerning av denne særavgiften vil bidra til å trygge fremtiden til de norske sjokoladefabrikkene, og til de ca 3 000 arbeidsplassene som er tilknyttet disse fabrikkene. Det er ca. 2 000 sysselsatte i industrien, og ca. 1 000 arbeidsplasser hos underleverandører og i landbruket. Av dette er 600-700 melkebønder. Verdiskapingen fra eksisterende industri og tilhørende virksomhet er i dag anslått til 1,5 mrd. kroner.

En videreføring av særavgiften for sjokolade- og sukkervarer vil kunne medføre at norsk sjokoladeindustri tvinges til å flagge ut produksjonen, og dermed arbeidsplassene. Det er viktig at Stortinget snarest mulig avvikler denne særavgiften, og bidrar til å trygge arbeidsplassene i den internasjonale konkurransen som norsk sjokoladeindustri er utsatt for.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å fjerne særavgiften for sjokolade- og sukkervarer.

Oslo, 16. mars 2006