Forslag fra stortingsrepresentantene Erna Solberg og Finn Martin Vallersnes om behandling av EØS-saker i Stortinget

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Norge har siden 1994 tatt inn om lag 4 800 rettsakter i norsk lov som en følge av EØS-avtalen. Nesten 80 prosent av norsk eksport går til EØS-området, og Norge henter ca. 70 prosent av vår import fra det samme markedet. EØS-avtalen er en nødvendig forutsetning for fortsatt verdiskaping i Norge. Samtidig gir EØS-avtalen ingen formell demokratisk innflytelse i form av forslagsrett eller medbestemmelse i beslutningsprosessen i EU. EØS-avtalen skaper et demokratisk underskudd for Norge.

Dette underskuddet er større enn det trenger å være. Regjeringen inntar sine posisjoner i EØS-spørsmål uten at større, prinsipielle saker debatteres blant de folkevalgte i Norge. Det er et demokratisk problem. Åpen debatt i Stortinget kan bidra til å stimulere det offentlige ordskiftet om spørsmål av nasjonal betydning. I dag involveres gjerne Stortinget, gjennom EØS-utvalget, etter at viktige saker er avgjort i Brüssel. De folkevalgte bør få en anledning til å gi uttrykk for hvilke posisjoner Norge bør innta når myndighetene forsøker å påvirke beslutningsprosessen i EU.

Forslagsstillerne vil be om at utenriksministeren avholder halvårlige redegjørelser om viktige EU- og EØS-saker i Stortinget. Domsavsigelser i EU med spesiell betydning for Norge bør omfattes av redegjørelsen. Den utenrikspolitiske redegjørelsen er for omfattende til at EØS-saker kan behandles på en tilfredsstillende måte. Det er en forutsetning at sakene som behandles i redegjørelsen ikke er avgjort i EU. Hvis det er mulig, bør sakene behandles før Europaparlamentet gjennomfører sin første lesing av saken. Dette vil medføre at norske folkevalgte vil være i forkant av behandlingen i EU, i motsetning til dagens praksis.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen avholde halvårlige redegjørelser for Stortinget om viktige EU- og EØS-saker.

15. juni 2006