Representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Bård Hoksrud, Tord Lien og Arne Sortevik om å gjenopprette hoveddepot for oljevernberedskap på Fedje

Til Stortinget

Bakgrunn

Den nylige hendelsen med lasteskipet "Server" som havarerte utenfor Fedje må tolkes som en påminnelse om de alvorlige konsekvenser den tette skipstrafikken i dette farvannet kan få ved forlis og grunnstøting om omstendighetene er uheldige. Denne gangen var det et tomt lasteskip hvor kun skipets eget medbrakte drivstoff i størrelsesorden 370 tonn nådde sjøen og kystlinjen. Selv dette "lille" utslippet resulterer i en opprydding som vil ta måneder, og koste titalls millioner kroner.

Hoveddepotet for oljevernutstyr på Fedje ble for tre år siden flyttet til Florø, mot advarsler fra Fremskrittspartiet og dels fra dagens regjeringspartier. Forslagsstillerne viser også til at Fremskrittspartiet ved hver eneste budsjettbehandling siden har foreslått å gjenopprette hoveddepotet på Fedje for å sikre beredskapen i dette utsatte området tilstrekkelig. Det vises til behandlingen av Innst. S. nr. 178 (2004-2005) - Innstilling fra samferdselskomiteen: På den sikre siden - sjøsikkerhet og oljevernberedskap, hvor følgende fremgår:

"Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet mener at det er et åpenbart behov for både styrking og oppgradering av mellomdepot og hoveddepot, og viser til at Statens forurensningstilsyn i 2001 anslo at nødvendige strakstiltak ville koste rundt 100 mill. kroner. Disse medlemmer vil peke på at med dagens utskiftningstakt vil det ta 60 år før utstyret i depotene er oppgradert. (…) Disse medlemmer viser til at Fedje ligger sentralt plassert i forhold til skipstrafikken både til Mongstad og Sture. Mongstad har alene ca. 2 500 anløp av store tankskip hvert år; over 50 av disse anløpene er skip på over 300 000 dwt. På tvers av denne trafikken går lokaltrafikk og ordinær kysttrafikk. Selv driftsstans på noen av disse største skipene, etter at de har lastet og forlatt Mongstad-området, kan medføre betydelig risiko for uønskede hendelser. Hoveddepotet som lå på Fedje er nå redusert til et mellomdepot. For lettere å kunne dekke utsatte havområder er hoveddepotet nå flyttet til Florø. Etter disse medlemmers syn var det gode grunner til å etablere et hoveddepot i Florø, men det er likevel grunnlag for et eget hoveddepot ved Fedje med samme beredskapsnivå som tidligere, og ber Regjeringen legge til rette for at det skjer."

Det fremgår ennå ikke opplysninger om hvorvidt fraværet av et slikt utstyrt hoveddepot på Fedje har påvirket forløpet i hendelsen, men det aktuelle havariet er en alvorlig påminnelse om behovet for tilstrekkelig beredskap mot de langt større og mer alvorlige konsekvenser et forlis med store olje- eller kjemikalielaster vil medføre. Det vises derfor til Budsjett-innst. S. nr. 13 (2006-2007) Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2007, hvor følgende fremkommer:

"Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sitt alternative forslag til statsbudsjett hvor post 45 ønskes økt med 25 mill. kroner, øremerket gjenoppbygging av hoveddepot på Fedje. Disse medlemmer vil peke på at komiteen i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2006, enstemmig var enig om at gjenopprettingen av hoveddepotet på Fedje for oljevernberedskap måtte etableres snarest mulig. Disse medlemmer peker derfor på at dette ikke er tatt inn i statsbudsjettet for 2007. Disse medlemmer viser til St.meld. nr. 14 (2004-2005) om oljevernberedskap og til Innst. S. nr. 178 (2004-2005) der behovet for videreføring av eget hoveddepot for oljevernberedskap på Fedje i Hordaland begrunnes.

Disse medlemmer viser også til Fremskrittspartiets alternative forslag til budsjett der bevilgning til gjenoppretting av hoveddepot på Fedje er lagt inn, og kjøp av nytt oljevernutstyr er styrket med 100 mill. kroner."

Vurdering

Forslagsstillerne peker på at "Server"s" havari og oljeutslipp er et eksempel vi ikke ønsker, men som dessverre tydelig viser at rådende strategi og vurderinger er fullstendig feil, - slik Fremskrittspartiet og andre har hevdet fra forslaget kom om å flytte eksisterende hoveddepot fra Fedje til Florø.

Det er forsøkt gjennom egne forslag, budsjettforslag og spørsmål å rette på dette, men saken er ikke kommet lenger enn at Regjeringen vurderer reetablering i sammenheng med en samlet vurdering av alle hoveddepot over hele landet. Forslagsstillernes syn er at Fedje skal og bør ha et hoveddepot på grunn av trafikk- og værforhold. Havariet til "Server" viser at dette er rett. Forslagsstillerne gjentar derfor nå Fremskrittspartiets tidligere forslag om reetablering av et hoveddepot på Fedje, og at kostnadene for dette forskutteres frem til bevilgning over Revidert statsbudsjett for 2007.

Forslagsstillerne har merket seg at pressen har reist spørsmål om samarbeidet mellom aktører som kan bidra ved slike hendelser, har fungert optimalt. Det ses også frem til en oppdatert vurdering av depotsituasjonen og oljevernberedskapen ved kysten som helhet, noe den aktuelle hendelsen til fulle viser bør fremlegges snarest.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

  • 1. Stortinget ber Regjeringen om å reetablere hoveddepotet for oljevernberedskap på Fedje i Hordaland med inndekning for kostnadene i Revidert statsbudsjett for 2007.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen legge frem en oversikt over hvorvidt det er tilstrekkelig depotdekning, utstyr og tilstand på materiellet som sikrer ønsket beredskapsnivå ved alle kyststrekninger hvor skipstrafikken, vær- eller andre forhold tilsier slik beredskap.

16. januar 2007