Representantforslag fra stortingsrepresentantene Bård Hoksrud, Harald T. Nesvik, Kenneth Svendsen og Arne Sortevik om å igangsette prøveprosjekt med gratis riksveiferger på én strekning i hvert av fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal samt Nordland

Til Stortinget

Bakgrunn

Samferdselsdepartementet har nå mottatt rapporten "Gratis bruk av ferjer. Noen mulige varianter" fra Møreforskning Molde AS. Forslagsstillerne har merket seg innholdet og anbefalingene i rapporten, spesielt påpekningen av at dette bør prøves ut i et begrenset antall samband for å vinne erfaringer.

Forslagsstillerne viser til at Fremskrittspartiet, senest i behandlingen av statsbudsjettet for 2007, har foreslått oppstart av forsøk i Hordaland - et av de store fergefylkene i Norge - som følger:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om innføring av gratisferjer som egen sak senest i forbindelse med behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett 2007. Stortinget ønsker også igangsatt et første prøveprosjekt fra 2. halvår 2007 og peker på at ferjene i Sunnhordlandsbassenget er særlig godt egnet for et slikt prøveprosjekt, og at nødvendige midler avsettes i Revidert nasjonalbudsjett."

Forslagsstillerne har merket seg at rapporten underbygger intensjonene i forannevnte forslag i forhold til å prøve ut gratis fergebruk for samband av forskjellig karakter, og ser det hensiktsmessig å gjennomføre forsøksordninger snarest mulig.

Vurdering

Riksveifergene utgjør en integrert del av det nasjonale riksveinettet, i mange distrikter en avgjørende faktor for samferdselen generelt, og for næringslivets transport og transportkostnader spesielt. Forslagsstillerne oppfatter at rapporten gir klare anbefalinger om utprøving av gratis samband, noe forslagsstillerne bifaller, ikke minst for å få testet ut i praksis rapportens beregninger av kostnader forbundet med en slik reform. Rapportens 8 scenarier er kostnadsberegnet i en modell med gitte forutsetninger, og forslagsstillerne er i tvil om gratis ferger vil initiere en så stor trafikkvekst som beregnet i rapporten, da dette skulle tilsi at prisen i dag er en helt avgjørende og begrensende faktor på reisevirksomheten i fergeavhengige distrikter.

For å få et tilfredsstillende beslutningsgrunnlag ser forslagsstillerne det som avgjørende at prøveordningen gjennomføres i ulike fylker, og for samband med ulik karakter hva gjelder lengde og trafikkmengde, slik rapporten anbefaler. Klargjøring av et slikt beslutningsgrunnlag ser forslagsstillerne det hensiktsmessig å få frem så snart som mulig.

Riksveifergene er å regne som en del av veinettet og bør derfor i prinsippet være gratis. Forslagsstillerne presiserer derfor at gratis riksveiferger for brukerne må skje ved at staten finansierer fergesambandet slik staten også har ansvaret for finansiering av riksveiene. Selv om staten, etter forslagsstillernes vurdering, ikke oppfyller sitt ansvar for finansiering av riksveinettet i dag, forutsettes det at friske midler settes inn, slik at gratis ferger ikke belaster midler til investering eller vedlikehold av landets allerede underfinansierte veinett. Dette gjelder selvfølgelig også finansieringen av en prøveordning.

Forslagsstillerne peker på fire mulige samband for prøveordning med gratis ferger. Fra Møre og Romsdal fylke der rapporten har omtale, sambandet E39 Solevåg-Festøy.

Fra Nordland fylke, sambandet E6 Bognes-Skarberget. Dette er Norges eneste fergeforbindelse på E6. Forslagsstillerne mener dette er en god forbindelse å bruke fordi den neppe vil føre til økt bruk. Det er forholdsvis stor avstand til nærmeste tettsted (Narvik 125 km og Fauske 200 km). Derfor vil denne strekningen bidra til å verifisere Møreforsknings antagelser om trafikkøkning.

Fra Sogn og Fjordane fylke, sambandet Lote-Anda på E39.

I tillegg bør det velges ut et samband i Sunnhordlandsbassenget slik Fremskrittspartiet tidligere har fremmet forslag om, for eksempel Sunde-Ranavik-Skjersholmane (Hodnanes/Jektevik).

Forslagsstillerne har merket seg at Samferdselsdepartementet først vil komme tilbake til spørsmålet om gratis ferger i statsbudsjettet for 2008, og ønsker hurtigere behandling av saken, ikke minst ønskes igangsatt avklarende, praktiske forsøk.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

I

Stortinget ber Regjeringen legge frem en egen stortingsproposisjon om forsøk med gratis riksveifergesamband på strekningene:

  • E39 Solevåg-Festøy i Møre og Romsdal

  • E6 Bognes-Skarberget i Nordland

  • E39 Lote-Anda i Sogn og Fjordane

  • Rv 544 Sunde-Ranavik-Skjersholmane (Hodnanes/Jektevik)i Hordaland.

II

Stortinget ber Regjeringen innarbeide nødvendige bevilgninger i revidert nasjonalbudsjett, slik at prøveprosjektene kan igangsettes i andre halvår 2007.

28. mars 2007