Representantlovforslag fra stortingsrepresentantene Robert Eriksson, Martin Engeset, Åse Gunhild Woie Duesund og André N. Skjelstad om lov om endring i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven)

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:68 (2007-2008)
  • Dato: 28.02.2008
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Odelstinget

Bakgrunn

Under behandlingen av statsbudsjettet og endringer av skatte- og avgiftsopplegget for 2008 ble det gjort en endring i avkortningsreglene for pensjonister, gjennom at denne ble fjernet for personer som arbeider ved siden av å heve pensjon i sitt 67. år. Lovendringen innebærer at det nå er kun to år hvor en vil kunne oppleve avkortning i pensjon dersom en er yrkesaktiv i pensjonisttilværelsen og har en inntekt som overstiger 2 ganger grunnbeløpet i folketrygden (2 G).

Med en situasjon i arbeidsmarkedet hvor arbeidskraft er stadig mer etterspurt, er det viktig å øke tilgangen på arbeidskraft. Eldre mennesker representerer en verdifull ressurs i samfunnet og i arbeidslivet, der de gjennom sin kompetanse og erfaring kan fylle arbeidslivets behov for stabilitet. Som ledd i en bred politisk enighet om å styrke politikken overfor seniorer i arbeidslivet er det derfor et viktig moment at mennesker som har nådd pensjonsalderen, skal kunne jobbe så mye de ønsker ved siden av pensjon, uten å oppleve at den opparbeidede pensjonen blir avkortet.

Med det nye pensjonssystemet som innføres fra og med 2010, vil all avkortning i pensjonen fjernes for de mennesker som omfattes av reformen. I den sammenheng er det en diskriminerende faktor når dagens 68- og 69-åringer opplever å få sin pensjon avkortet og ytterligere et negativt trekk at de som ikke omfattes av pensjonsreformen, vil oppleve dette.

Med de gjeldende reglene fra 1. januar 2008 kan pensjonister over 68 år bare tjene 2 G før pensjonen blir avkortet. For hver krone den enkelte pensjonist tjener utover dette beløpet, blir pensjonen avkortet med 40 øre. Dette betyr at den effektive skatt på inntekter over 2 G kan bli opp mot 80-90 prosent. Det sier seg selv at med slike skattesatser vil mange som i utgangspunktet kunne tenkt seg å jobbe noen år til, likevel velge å tre ut av arbeidslivet pga. at man vil ha svært lite økonomisk utbytte av å jobbe noen år ekstra.

Med dagens arbeidsmarked vil en fullstendig fjerning av taket på 2 G bety at langt flere pensjonister over 68 år ønsker å jobbe mer, slik at økte skatteinntekter vil overstige provenytapet som oppstår på grunn av redusert trekk i pensjon.

forslag

Med denne begrunnelse fremsettes følgende

forslag:

Vedtak til lov

om endring i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven)

I

I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endring:

§ 19-6 Alderspensjon mellom 67 og 70 år skal lyde:

Før alderspensjonisten har fylt 67 år, ytes pensjonen på grunnlag av rettigheter som vedkommende har opparbeidet til og med det året han eller hun fylte 66 år. Rettigheter som vedkommende opparbeider deretter, regnes med først når han eller hun fyller 70 år. Dersom ligningen for det året pensjonisten fylte 66 år ikke foreligger når alderspensjonen innvilges, settes poengtallet for dette året lik det poengtallet som er fastsatt for det foregående året. Pensjonen omregnes etter det poengtallet som er fastsatt for det året pensjonisten fylte 66 år først når han eller hun fyller 70 år.

Alderspensjonen til person over 67 år skal ikke reduseres på grunn av pensjonsgivende inntekt.

Departementet gir forskrifter om gjennomføringen av bestemmelsene i denne paragrafen, herunder regler om fastsetting av inntekt.

II

Endringen under I trer i kraft med virkning fra og med 1. juli 2008.

28. februar 2008