Representantforslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Korsberg, Per Sandberg, Hans Frode Kielland Asmyhr og Kåre Fostervold om å be Regjeringen utarbeide en reiselivsmelding

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:112 (2007-2008)
  • Dato: 07.05.2008
  • Sidetall: 2
Til Stortinget

Bakgrunn

Norge har som reiselivsdestinasjon en rekke naturgitte fortrinn som bør utnyttes i tråd med en aktiv næringspolitikk. Flere land har utarbeidet en klar strategi for å legge forholdene til rette for å utvikle reiselivsnæringen. En slik strategi mangler dessverre solid politisk forankring i Norge, til tross for at vi har de beste forutsetninger for en sterk og vekstkraftig næring.

Forslagsstillerne viser til at Regjeringen nylig har utarbeidet en nasjonal reiselivsstrategi, men denne er ikke behandlet av Stortinget. Nærings- og handelsstatsråd Dag Terje Andersen har i Stortinget tidligere uttalt at Regjeringens forslag til reiselivsstrategier skal legges frem for Stortinget. Forslagsstillerne mener det er viktig at det utarbeides en strategi for utvikling av reiselivsnæringen og at denne behandles av Stortinget. Det fremmes på denne bakgrunn forslag om at Stortinget ber Regjeringen fremlegge en reiselivsmelding.

Innledning

Samfunnsutviklingen i mange land går i retning av at folk ønsker seg flere opplevelser som følge av økende velstand, men også på grunn av at opplevelser mange steder gjøres mer tilgjengelige gjennom profesjonell organisering.

Forslagsstillerne er av den oppfatning at mulighetene for økt verdiskaping innenfor norsk reiselivsnæring er store fordi vi har mange naturgitte fortrinn. For å kunne lykkes er det viktig med en politisk forankret, samordnet strategi i likhet med hva mange andre land har gjort.

Situasjonsbeskrivelse

Reiselivsnæringen er i Norge en betydelig aktør med hensyn til sysselsetting og verdiskaping og er en betydelig eksportnæring.

Til tross for at reiseliv i mange år har vært på den politiske dagsorden, har tiltakene på området vært preget av uklare og skiftende målsettinger. Den internasjonale konkurransen på reiselivsområdet blir stadig sterkere, og for å styrke konkurranseposisjon trengs en mer målrettet satsing på internasjonal markedsføring av Norge som reisemål.

Forslagsstillerne viser til at Regjeringen har lagt frem en egen nasjonal strategi for reiselivsnæringen uten at denne forelegges for Stortinget til en bred behandling. Forslagsstillerne er overrasket over Regjeringens fremgangsmåte i denne saken, da det tidligere har vært varslet at en egen reiselivsstrategi skal legges frem for Stortinget. Forslagsstillerne vil her vise til brev fra Nærings- og handelsdepartementet v/statsråd Odd Eriksen til Stortingets næringskomité, datert 28. mars 2006, i forbindelse med behandlingen av Dokument nr. 8:23 (2005-2006) om utarbeidelse av en reiselivsmelding der det fremgår:

"Det gjøres et omfattende arbeid om reiselivsnæringen i departementet. Jeg tar sikte på at Stortinget vil få anledning til å drøfte saken og vil komme tilbake med forslag om dette."

Det samme fremkommer i et innlegg fra nærings- og handelsstatsråd Odd Eriksen i Stortinget i forbindelse med behandlingen av Innst. S. nr. 120 (2005-2006) jf. Dokument nr. 8:23 (2005-2006) om utarbeidelse av en reiselivsmelding:

"Jeg er innstilt på å komme tilbake til Stortinget med Regjeringens sentrale strategier på dette området - formen har jeg fortsatt til vurdering. Uavhengig av dette er jeg innstilt på å bidra til at nødvendige tiltak blir satt ut i livet så snart de er klare for det."

Forslagsstillerne viser også til nærings- og handelsstatsråd Dag Terje Andersens uttalelser i spørretimen onsdag 16. januar 2008 i ordinær spørretime på spørsmål fra stortingsrepresentant Kåre Fostervold om Regjeringens reiselivsstrategi. Her uttalte statsråd Dag Terje Andersen følgende:

"De tiltakene som er omtalt i reiselivsstrategien, er alle sammen omtalt i statsbudsjettet. Det vil også være sånn at vi ved de årlige budsjetter og i den type generelle overordnede dokumenter har mulighet til å diskutere de enkelte tiltakene."

Forslagsstillerne mener Regjeringen på denne bakgrunn har gitt mange skiftende signaler om behandlingen av reiselivsnæringens fremtidige rammebetingelser. Reiselivsnæringen er en sentral næring som også møter mange særlige utfordringer i Norge, og derfor bør en strategi for næringen være gjenstand for en bred vurdering i Stortinget.

Forslagsstillerne mener reiselivsnæringen møter mange nasjonale utfordringer som i den globale konkurransesituasjonen vil utgjøre en konkurranseulempe. Her kan nevnes mangelfull offentlig infrastruktur som særlig rammer utvikling av reiselivsbedrifter i Distrikts-Norge. Av stor betydning er også treghet i de sterkt byråkratiske plan- og reguleringsprosessene som kan gjøre det umulig å bygge ut og videreutvikle lokalmiljøer med hensyn til reiseliv. I denne sammenheng er det også viktig å fremheve regelverk knyttet til landbruksnæringen som gjør det svært vanskelig å utnytte slike eiendommer for å utvikle lokale reiselivsbedrifter i Distrikts-Norge. Slike utfordringer for næringen må presenteres i en stortingsmelding og bli gjenstand for behandling i Stortinget.

Konklusjon

Det er av sentral betydning at reiselivsnæringen gis internasjonalt konkurransedyktige rammebetingelser. Norge har mange naturgitte fortrinn for å kunne utvikle en naturbasert opplevelsesturisme i et internasjonalt marked som er i sterk vekst.

Til tross for at satsing på reiseliv lenge har vært på dagsordenen i Norge, har målsettingene vært uklare og lite samordnet.

Forslagsstillerne er opptatt av å etablere en aktiv og målrettet satsing på norsk reiseliv, og fremmer på denne bakgrunn forslag om at Stortinget ber Regjeringen utarbeide en reiselivsmelding som i full bredde kan presentere de utfordringer næringen møter, samt legge grunnlaget for en aktiv reiselivspolitikk.

Forslag

Forslagstillerne fremmer på denne bakgrunn følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen utarbeide en stortingsmelding om en samordnet og målrettet strategi for norsk reiselivsnæring.

7. mai 2008