Representantforslag fra stortingsrepresentantene Bent Høie og Kari Lise Holmberg om å utvikle egne kompetansemottak innen asylfeltet

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:8 (2008–2009)
  • Dato: 05.11.2008
  • Sidetall: 2
Til Stortinget

Bakgrunn

Flere forhold og faktorer påvirker behovet for asylmottak og tilbud til asylsøkere og andre grupper som av ulike årsaker ønsker opphold i Norge. Behovet styres blant annet av den internasjonale situasjonen, konfliktnivået i verden og trender for øvrig, men også nasjonale forhold som arbeidsmarkedet mv. De store svingningene i behovet for mottak kompliserer mulighetene til å bygge opp gode mottakstilbud og til å rekruttere kompetanse til mottakene, blant annet på grunn av redusert mulighet til stabil drift over tid. Forslagsstillerne er også kjent med at svingningene kan bidra til at det blir vanskelig å etablere mottak lokalt, og at mange kommuner mener at utfordringene er for store til at de ønsker å påta seg ansvaret som vertskommune for mottak.

Forslagsstillerne mener det er nødvendig å utvikle en alternativ strategi til dagens uforutsigbare politikk og en annen modell for mottaksdrift som kan bidra til mer kompetanse. Videre er det viktig at mottakene også kan bistå omgivelsene med sin kompetanse slik at det blir mer attraktivt å være vertskommune for mottak, noe som bidrar til et bedre tilbud for dem som skal bo i mottakene.

Forslagsstillerne mener derfor det er nødvendig å utvikle egne kompetansemottak som kan lokaliseres i ulike deler av landet, som bør spesialisere seg på ulike områder innenfor fagfeltet og som kan fungere som ressurser for andre mottak og samfunnet for øvrig. Forslagsstillerne mener fagområder som enslige mindreårige asylsøkere, volds- og risikoutsatte kvinner, returproblematikk, kartlegging, kvalifisering, bosetting mv. vil være aktuelle fagområder som mottakene kan utvikle særskilt kompetanse på. Slike kompetansemottak bør få lengre kontrakter som er mer stabile over tid, og de bør være mindre påvirket av svingninger i flyktning- og asylstrømmen når det gjelder drift. Dette vil være et viktig bidrag til å rekruttere fagfolk, men også til nødvendig fagutvikling ved at fagmiljøene blir mer stabile.

Forslag

På bakgrunn av dette fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen igangsette et arbeid med tanke på å opprette egne kompetansemottak med spesialisering innen relevante fagområder på asylfeltet.

5. november 2008