Representantforslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Korsberg, Hans Frode Kielland Asmyhr og Kåre Fostervold om at det utarbeides en stortingsmelding om byggenæringen

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:66 (2008–2009)
  • Dato: 25.03.2009
  • Sidetall: 2
Til Stortinget

Bakgrunn

Byggenæringen er en av Norges viktigste næringer og er i dag den største distriktsnæringen. I den utførende del av bygge- og anleggsnæringen er det sysselsatt om lag 180 000 personer, og bedriftene omsatte i 2007 for 277 mrd. kroner.

Byggenæringen består av mange mindre aktører, og 97 prosent av bedriftene i byggenæringen har under 20 ansatte. Det er 23 år siden det sist ble lagt frem en stortingsmelding om byggenæringens rammevilkår, og det er på tide at det igjen settes søkelys på denne næringens utfordringer gjennom en ny stortingsmelding.

Situasjonsbeskrivelse

Finanskrisen rammer store deler av norsk næringsliv, og byggenæringen opplever bråstopp i ny boligbygging. Produksjonen innen bygg og anlegg gikk ned med 3,1 prosent fra tredje til fjerde kvartal 2008, og ifølge tall fra næringen selv kan om lag 60 000 arbeidstakere bli berørt av fallet i aktivitetsnivået i næringen de neste to årene. Arbeidsledigheten i bygg og anlegg er nå på 5,8 prosent og er økende, samtidig er også konkurstallene på vei oppover.

Fremtidsutsiktene for byggenæringen er dårligere enn på lenge, og en langvarig nedgang for boligmarkedet vil bety dramatisk fall i nybyggingen. Fra fjerde kvartal 2007 til fjerde kvartal 2008 sank nybyggproduksjonen med 8 prosent. Situasjonen er slik at igangsatte byggeprosjekter innen bolig- og næringsbygg stanses, og antallet prosjekter som stanses, kan øke stort frem til 2011. Mange av de store aktørene innenfor byggenæringen varsler permitteringer og oppsigelser.

Det økonomiske tilbakeslaget som norsk økonomi opplever, tilsier behov for skatte- og avgiftslettelser for både næringsvirksomhet og folk flest for å få den økonomiske aktiviteten i gang igjen.

Vurderinger

Forslagsstillerne mener det nå er viktig at utfordringene for byggenæringen presenteres helhetlig fra Regjeringen gjennom en stortingsmelding.

Det store aktivitetsfallet som nå viser seg for boligbygging og næringseiendom stiller næringen overfor store utfordringer. Forslagsstillerne vil her vise til de mange uløste oppgavene innenfor både infrastruktur og offentlig bygningsmasse.

Forslagsstillerne mener det er nødvendig med skattelettelser for både næringsvirksomhet og folk flest for å snu den negative økonomiske utviklingen. Næringsbeskatningen er en tung belastning, særlig for mindre bedrifter som det er mange av innenfor byggenæringen. Ved å gjennomføre skattelettelser nå vil det stimulere til aktivitet i privat sektor og gjøre det økonomiske grunnlaget bedre for mange mindre aktører i næringen, som opplever vanskelige tider som følge av finanskrisen.

Det er mange tiltak som nå kan gjennomføres for å motvirke den negative utviklingen som byggenæringen opplever, både gjennom offentlige byggeprosjekter og vedlikehold og gjennom skattelettelser.

Forslag

På bakgrunn av dette fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen utarbeide en stortingsmelding om byggenæringen.

Stortinget ber Regjeringen utarbeide en strategi for å fjerne etterslepet i vedlikehold av bygningsmasse i offentlig sektor.

25. mars 2009