Representantforslag fra stortingsrepresentantene Ib Thomsen, Jan Tore Sanner, Dagrun Eriksen, Trine Skei Grande og Olemic Thommessen om utvidelse av ordningen med skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

De frivillige organisasjonene utgjør en viktig del av det sivile samfunn. Det å gi disse gode rammebetingelser for å opprettholde en uavhengig økonomi er således en sentral politisk oppgave. Hensynet til de frivillige organisasjonenes integritet og frie stilling tilsier at dette i betydelig grad handler om å gi rom for gode finansieringsordninger uavhengig av statlige bevilgninger. I denne sammenheng er skattefradraget for gaver til frivillige organisasjoner en viktig ordning som har fungert godt.

Forslagsstillerne er kjent med at EUs politikk på området blant annet er at nasjonale ordninger for skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner, som den Norge har, kreves åpnet også for organisasjoner fra andre land. Forslagsstillerne mener det er viktig å være forberedt på at krav om dette også vil bli reist overfor Norge. Forslagsstillerne mener det er svært viktig å videreføre skattefradragsordningen, og mener det vil være riktig å imøtekomme kravet om å åpne for utenlandske organisasjoner fremfor å avvikle denne ordningen.

På denne bakgrunn ønsker forslagsstillerne at Stortinget ber regjeringen utrede, og utforme, en tilpasning til EUs regelverk, og fremlegge for Stortinget en sak om hvordan skattefradragsordningen for gaver til frivillige organisasjoner kan videreføres.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen utrede en videreføring av skattefradragsordningen for gaver til frivillige organisasjoner tilpasset EUs politikk på området, og fremme sak for Stortinget om dette.

3. juni 2010