Representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Jan Arild Ellingsen og Jan-Henrik Fredriksen om tiltak i forbindelse med anskaffelsesprosess av nye redningshelikoptre

Dette dokument

  • Dokument 8:176 S (2009–2010)
  • Dato: 18.06.2010
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Dagens redningshelikopterflåte, som ble anskaffet tidlig på 1970-tallet, er nå i en slik forfatning at den bør skiftes ut så raskt det lar seg gjøre. På grunn av høy alder, og det faktum at andre land faser ut sine Sea King-helikoptre, vil tilgangen til deler og kostnadene forbundet med videre drift bli svært høy. I noen tilfeller vil også tilgangen på deler kunne være kritisk da det kan forventes lang leveringstid. Dette vil igjen påvirke operativiteten til redningshelikoptrene.

Stortinget har ved flere anledninger gitt klare føringer for når nye helikoptre burde være på plass. Under debatten om den fremtidige redningshelikoptertjenesten 16. mai 2002 ble det fra flertallets side bedt om at nye maskiner måtte være på plass i løpet av 2008. Senere har det vært sagt at 2012 var året da det skulle skje, mens nå sier regjeringen at 2020 er mest sannsynlig. Det regjeringen her oppnår, er å sette hele tjenesten i en situasjon den ikke selv har valgt, ettersom de må bruke det utstyret som stilles til rådighet. Forslagsstillerne vil vise til den store respekt den norske redningstjenesten har, både hjemme og hos andre nasjoner, og mener at investeringer i nytt og moderne utstyr må skje nå.

Forslagsstillerne mener dette er nødvendig av flere grunner, men først og fremst av respekt for dem som utfører livreddende arbeid og for dem som skal reddes. Dagens redningshelikoptre pådrar seg store vedlikeholdskostnader, noe som i seg selv er et incitament til å skifte dem ut raskest mulig. Videre er mye av utstyret som benyttes om bord, av en slik kvalitet at det ikke i stor nok grad bidrar til en god redningstjeneste, men noen ganger heller gir en falsk trygghetsfølelse.

Dersom kvaliteten på redningshelikoptertjenesten skal opprettholdes, må nye maskiner anskaffes snarest.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen legge frem en sak om anskaffelsesprosess av nye redningshelikoptre innen mars 2011. Det bes også om at det anskaffes nytt utstyr utover det som finnes om bord på dagens maskiner, der slikt utstyr vil bedre tjenesten ytterlig.

18. juni 2010